2010. 07. 10.

Playdoh gyurma recept – gyurma fillérekből házilag

Nagyon szuper recept jön most, el lehet felejteni a drága szuperpuha playdoh gyurmát! Könnyen elkészíthető házilag, és egy kis sárgadinnyényi adag kb 100.- ft-ba kerül. Úgyhogy még a sima gyurmát is messze lekörözi árban.

5

Hozzávalók:

1 bögre liszt

1 bögre melegvíz

1/3 bögre só

1 zacsi sütőpor

1 ek olaj

1/3 tk borkősav (opcionális-szerintem működik enélkül is, következő alaklommal kipróbálom)

---

1  2

 3 4

Kimértem az alapanyagokat, beleöntöttem egy lábosba, elkevertem, majd közepes hőfokon addig kevertem (kb 5 perc), míg összeállt ilyen szép kis gombóccá. Utána adagokra szedtem, és por ételszínezéket gyúrtunk hozzá. A natúr szín is nagyon szép. Nagyon élvezték a gyerekek a gyurmázást, pont olyan szuperpuha, mint a playdoh, és ráadásul ha “véletlen” megkóstolják, akkor sincs baj. Zacsiba zárva eláll 1-2 hétig.

68 9 7

29 megjegyzés:

  1. Szia Anita!
    Köszönöm,hogy jártál a topikunkon,hoztad az ötletet.Nagyon szupppi a blogod,tele jobbnál jobb ötletekkel.Gratula.A topikunkon szeretettel várlak.Üdv.Magdi67
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9190642&la=89682476

    VálaszTörlés
  2. Örülök Magdi, hogy tetszik! Foglak látogatni Titeket!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Szuper a recept!
    Mi illatosítottuk/színeztük darált kávéval, őrölt fahéjjal.
    Hmmm! Nagyon jó lett!:)
    Köszi!

    Orsi

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Köszönöm szépen a receptet!Tökéletes!Én még kevertem az egyik kis gombócba csillámport is:)Így is működik)))

    Szép napot: Móni

    VálaszTörlés
  5. A szibériai szeptember, az eső a bezártság meghozta a gyurmáját :)és mi is kipróbáltuk. Remek állaga van, egyszerű összedobni, kóstolható. Livivel a főzése is élmény volt, hát még utána a gyurmázás. Pirospaprikával narancsszín lett , zöld ételfestékkel zöld, és maradt natúr is. Köszi Anita!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szupi a recept, köszönöm szépen. A kisfiam imádja. Egy kérdésem lenne: ezt ki is lehet szárítani sütőben?

    VálaszTörlés
  7. Magától nem szárad meg a levegőn, ebből gondolom, hogy nem lehet sütőben sem kiszárítani, de nem próbáltam...

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Én próbáltam "kisütni" mint a süthető gyurmát, de tönkrement, kiforrt a belseje :(
    (igaz, abban a receptben nem szerepelt sütőpor, de nem hiszem, hogy azon múlt)
    Ha kb egy hét alatt kiszárad, akkor meg törékennyé válik, a pottyanást nem bírja ki. Legjobb frissen :)
    tippek még festésre természetesen: sárga: kurkuma, piros: tömény hibiszkusztea
    Zsófi

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Én a borkősav miatt kezdtem kutakodni, hogy most kell-e, vagy sem... Azt találtam, hogy egyrészt elhagyható, másrészt helyettesíthető citromlével vagy ecettel, lényeg, hogy sav legyen. (1 tk borkősav helyett 4 tk citromlevet írtak.)
    Livi

    VálaszTörlés
  10. Szaiasztok!
    akkor, ha nem szárítható, süthető, két hetente ki kell dobni és újat főzni?
    Köszi a választ.
    Ilona

    VálaszTörlés
  11. Nálam pár napig volt használható, de elég párás volt a lakásunk... sztem valószínű, hogy 2 hétnél tovább nem tartható.

    VálaszTörlés
  12. Ez nagyon jó ötlet! Éppen jókor;) A kisebbik unokaöcsém imád gyurmázni. 1 hónapja volt a szülinapja és vettem neki gyurmát, de az illata miatt, szegénykém képtelen ellenállni neki. :( Tényleg köszi!

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!

    Ha szárítható gyurmát szeretnétek, akkor javaslom az 1 bögre sóból, 2 bögre lisztből és 1 bögre (ételszinezékkel megszínezett) vízből készített sógyurmát. Nagyon jó állaga van és száradás után is szép : ) Mi pl. ebből csináltunk tenyérlenyomatokat : )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!Ezt is ki kell főzni?

      Törlés
  14. Sziasztok! Ha kiszáradt egy kicsit, én egy kis vízzel szoktam átgyúrni így javítható az állaga.Bár igaz,hogy ez is csak egyszer kétszer működik. De a gyurma maga szupi.

    VálaszTörlés
  15. hogyan lehet zöld gyurmát csinálni ( ételfesték nélkül) ?

    VálaszTörlés
  16. szerintem spenóttal vagy sóskával

    VálaszTörlés
  17. én szerintem cukorral is

    VálaszTörlés
  18. én szerintem cukorral is jó

    VálaszTörlés
  19. Tud nekem valaki segíteni abban, hogyan lehet Play Doh gyurmát újra használhatóvá tenni? Kiszáradt, porlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk, ha kezd kiszáradni/keményedni az eredeti gyurma, nyirkos kézzel átgyúrom, és újra a régi. Ha már tönkrement, szerintem egy kicsit több vízzel újra lazítható lesz...
      Egy próbát megérhet.
      A sóliszt gyurma recepttel szemben azért érzem jobbnak ezt a főzőset, mert nem szárítja a gyerek kezét. De az igaz, hogy minél egyszerűbb, annál jobb!

      Törlés
  20. Én nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges e...:(

    VálaszTörlés
  21. Az étolaj helyett vegyetek a patikában glicerint ,akkor száradás után nem lesz rossz illata.Én citromsavat használok ,kb 4 hetes a fóliába zárt gyurma és még mindig tökéletes.
    Temperával színezem ,semmi bajuk a gyerekeknek.Az akril nem jó színezni!

    VálaszTörlés
  22. Én nem próbáltam ki , de tud valaki olyan recptet amit ki lehet sütni ?

    VálaszTörlés
  23. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok! :)
    Nagyon szuperül sikerült a gyurma, 2 éves kislányom imádja. Főleg az illata miatt is; kókusz aromát is illetve fahéjat valamint kávét is használtunk. Utóbbiakat köszönjük Orsi kommenteklőnek! ;))
    Zöldet vajon hogyan lehet kinyerni a sóskából!?
    Köszi a receptet fogjuk gyakran használni..
    És én egy kis almaecetet tettem bele, bár talán az állagának tesz jót?!

    VálaszTörlés

.

.
Iratkozz fel hírlevelemre, hogy inspirálhassalak!

TEGYÉL MA IS VALAMIT A SZEBB KÖRNYEZETEDÉRT!

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy inspirálhassalak!
Ha pedig szereted a kreatív kisvideókat, akkor irány youtube csatonám! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...