#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Csináld magad szőnyeg: 60 óra, 50 póló, 1 szőnyeg

Szereted a flokati szőnyegeket? Szereted a természetes alapanyagú lakberendezési kiegészítőket? Odavagy az otthon megvalósítható újrahasznosításért? ...és mindezek mellett van 60 óra szabadidőd? Akkor ezt a projektet neked találták ki!
 Elle, egy 1 m x1 m-es szőnyeket készített a következő módon: 50 db pamut pólót felvágott 10 cm x 2-3 cm-es darabokra. Ez 20 órát vett neki igénybe. Fogta, bedobta a mosógépbe, és megfestette őket szürkére. Majd alaposan kicentrifugálta, attól lettek ilyen kunkoriak. Szépen megszárította őket.


Az alapanyagot előkészítette. Leszabta a megfelelő méretre, ő 1 méter x 1 méteres szőnyeget készített. Ez engem a suba alapanyagra emlékeztet (ilyet itt találtam), szerintem azt lehet használni hozzá, de ha valaki tudja biztosan milyen vászon/méteráru ez, írja meg. Leragasztotta a szélét papír ragasztóval, hogy ne foszoljon szét a horgolás alatt, mert a végén varrta el.
 Kezdődhetett a kb 35-40 óra horgolás, a képen nagyon jól látszik, a horgolótűvel egyszerűen minden osztásban áthurkolt egy pólódarabot.

 Amikor elkészült a nagy mű, ilyen gyönyörű házilag elkészített szőnyeg lett belőle!Köszönjük Ellenek ezt a nagyszerű és inspiráló szőnyeg projektet!

Régi nem használatos pólóból még ezt a szuper bevásárlószatyrot és egy pomp-pomot is elkészíthetsz.

SHARE:

26 megjegyzés

 1. Wow, nekem van 60 órám, csak 50 pólóm nincs - még :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-D a turkálókban érdemes pár fillérért venni.

   Törlés
 2. Szia !
  Nagyon jó ötlet :)
  Szerintem egy sima csúszásgátló az amire horgolja a szálakat olyan amit a szőnyeg alá raknak Ikeában kapható és csak méretre kell vágni. Legalább is én lehet arra horgolnám :))

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó ötlet :)
  Szerintem ez egy csúszásgátló amire horgolja a szálakat olyan amilyet az IKEÁ ban kapni és csak méretre kell vágni. Én legalább is arra csinálnám :)

  VálaszTörlés
 4. Szuper!
  Ezt én is megcsinálom! :)

  VálaszTörlés
 5. szerintem ez jól mutatna különböző színű gyerekein által kinőtt pólókból is és festeni sem kell csak kimosni!szerintem én is hozzáfogok..nagyon klassz..egyébként a technika is suba nem horgolás..csak az alapot kell hozzá megtalálni....

  VálaszTörlés
 6. Ez az anyag a hőszigetelt panelok környékén megtalálható, ezt rakják a nikecel és a festék közé. Ha tudom hogy erre is használható nem dobom ki.

  VálaszTörlés
 7. Nagyon látványos. És tényleg a helyükön maradnak a pólódarabok?
  Egy korrekció: a centrifuga az valójában ruhaszárítógép, attól lesznek ilyen szép kunkoriak.

  VálaszTörlés
 8. Igen, szerintem is csúszásgátló gumiháló. Nagyon jó ötlet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem nem az, hanem az a régen használt természetes alapanyagú kongré szerű, amikre az 1970-80-as években a subaszőnyeget hurkoltuk. Ez szerintem jóval erősebb lehet az említett csúszásgátló hálónál.

   Törlés
 9. Sima, subaalapanyag. Akkor számoljunk. 50 póló, még ha kínai is, min 500 Ft/db. Ez már 25 ezer. Ezzel foglalkozom, tehát még nagyker áron sem kevesebb. Az alapanyag, ha méteráruboltban veszem sem kevesebb 2000 Ft-nál, a subatűről ne is beszéljünk, feltehetően nincs minden háztartásban. Kb negyven éve kézimunkázom, subát is készítettem már...
  A festék, amivel megfesti.... egyszerre még a 7 kilós mosógépbe se fér bele, tehát legalább kétszer kell festeni.. (mivel festeni kell, az 50 pólónak illik egy színűnek lenni, tehát nem jó az otthon fellelhető kopott pólóhegy, mert sem minőségre, sem színre nem felel meg, vagy igen tarka lesz a szőnyeg.)
  60 óra munka, még ha nem számolunk érte semmit...
  Gondolkodjatok, egy 1x1 méteres szőnyeg ér közel negyven ezret?!
  Na ugye, hogy nem... jól hangzik, de ha végigveszi az ember rájön, hogy ennyi pénzért még az IKEA-ban is igen szép szőnyeget lehet venni készen...
  attól mint ötlet, nem rossz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. magam is így gondolom

   Törlés
 10. Ebben az újrahasznosítás a lényeg. Nincs értelme új pólókból nekiállni. 40000 ... hát szerintem vastagon fog a ceruzád. Másrészről ha újrahasznosítod, megdolgozol érte, már magában sokkal többet ér bármelyik ikeás szőnyegnél.

  VálaszTörlés
 11. én elkészítettem. igaz csak 50x60 cm-es, amolyan kádkilépő lett. az alapot horgoltam, nem vettem, de kanaván-nak hívják, 2500-3000 Ft / m áron lehet hozzájutni (netes webáruház), illetve párom 5 db kinőtt pólóját használtam fel, egyszínű zöld mind, festeni sem kell. nem vettem subatűt sem, egy nagyméretű horgolótűvel oldottam meg (az volt itthon) azóta imádjuk. ha piszkos, csak bevágom a mosógépbe és kész. pihe-puha, szeretjük nagyon.
  kedves névtelen... közelében sincs a 40000 Ft-nak, de még a 4000 Ft-nak sem.
  íme a kép róla: http://zsutta-vilaga.blogspot.com/2011/10/ujrahasznositas.html

  VálaszTörlés
 12. Ikeában lehet venni csuszásgátló alátétet, szerintem az is megfelelő alapnak :) Egyébként akinek tudkálója van, biztos van sok ruha, amit nem tud eladni és odaadja géprongynak, vagy kidobja. Érdemes lenne megkérdezni néhány tulajdonost.

  VálaszTörlés
 13. Egy biztos, nem pénzért vett pólókból csináljuk, hanem ami már nem kell és kidobnánk. Az újrahasznosítás benne a legjobb. A környezetünkben van aki szívesen odaadja ami neki már nem kell. Nagyon jó ötlet szerintem. Ha szines marad akkor festeni sem kell és akkor még egyszerűbb és vidámabb a látvány. Olyan nem lesz másnak. SZERINTEM FALRA KEREK alakban mint egy SZINES VIRÁG NAGYON JÓL MUTATNA.

  VálaszTörlés
 14. Nagyon jó ötletnek tartom, meg kell csinálni akinek van ideje. Kerek alakú fal(védőnek) dekorációnak SZINES VIRÁGként is tünemény lesz.

  VálaszTörlés
 15. csak most talaltam az oldalra szupernek tartom az otletet en meg nem is festenem a szinekbol alakitanek ki kulombozo mintakat csikokat es mindjart irigylesre melto darabot kapnek a munkat elfelejtenem es urulne a hely a kovetkezo poloknak

  VálaszTörlés
 16. csak most talaltam az oldalra az otletet szupernek talalom en meg nem is festenem a polokat a szinekbol formalnek mintakat ,csikokat ,arnyalva raknam a dolgot elfelejtenem es irigylesre melto egyedi darabot kapnek ,es urulne a hely a kovetkezo daraboknak

  VálaszTörlés
 17. gyerekszobába jó lesz nekem is egy ilyen szőnyeg,félre van rakva egy rakás mindenféle ruha ,napokban gondolkodtam mit kellene velük kezdeni.Most már tudom,köszi az ötletet és nem fogom báni ha foltos lesz :-)

  VálaszTörlés
 18. Én már csinálom! https://www.facebook.com/judit.menyhart.92/posts/487584707990186?comment_id=3582958&offset=0&total_comments=4&notif_t=feed_comment

  VálaszTörlés
 19. Szerintem a sima térháló az alapja amit hungarocell-es hőszigetelésnél használnak ,hogy megfogja a vakolatot , illetve a festők is alkalmazzák hasonló okokból.

  VálaszTörlés
 20. Szerintem sima térháló az alapja amit hungarocell-es hőszigetelésnél használnak ,hogy megfogja a vakolóanyagot. Illetve a festők is használják hasonló okokból.

  VálaszTörlés
 21. Suba alapanyag. Kanava. A Gobelin készítők is használják.

  VálaszTörlés
 22. Most láttam a neten, hogy nem polóból hanem törölközőből is meg lehet csinálni.

  VálaszTörlés
 23. Megéri XDD 1 póló 1000 X50 50 ropi a szőnyeg+feték stb XDDDDD

  VálaszTörlés

Blogger Template by pipdig