Puha mézes puszedli recept

Bár Judit barátnőm a lelkemre kötötte, hogy ez a recept TITKOS, most nagy titokban mégis megosztom veletek! Nálunk már 2 adag simán eltűnt, karácsony előtti próbasütésre hivatkozva. :) Lehet variálni cukrozott narancshéjjal, aszalt gyümölcsökkel, illetve csokitalppal. Keressétek fel kreatív youtube csatornám még több inspirációért, ahol hetente 2 új videóval jelentkezem.


Hozzávalók a tésztához: 
80 dkg + 20 dkg liszt
30 dkg méz
15-25 dkg cukor (ízlés szerint, az eredeti recept 25 dkg-ot ír, de 15 dkg-mal is elég édes lett)
1 cs szalalkáli
1/2 cs őrölt szegfűszeg
1 cs őrölt fahéj
5 tojás sárgája
25 dkg vaj
2 dl tej
2-3 evőkanál citromlé

Hozzávalók a mázhoz:
1 zacskó porcukor (0,5 kg)
4 tojás fehérje
2-3 evőkanál citromlé



Elkészítés: A száraz hozzávalókat  (80 dkg liszt, szalalkáli, fűszerek) egy tálban összekevertem. A tejet, a vajat, a cukrot és a mézet összelangyosítom, majd hozzáadtam a lisztes keverékhez. Kanállal összekevertem ameddig tudtam, hozzáadtam a tojás sárgákat, és a citromlevet, aztán kézzel pár perc alatt összedolgoztam, közben a maradék 20 dkg lisztből még adtam hozzá, hogy ne ragadjon a kezemhez, de ne legyen túl kemény sem. Kb 10 dkg lisztet meghagytam a nyújtáshoz. Gyúródeszkán ujjnyi vastagságra kinyújtottam, és rábíztam az aprónépre a szaggatás felemelő feladatát. Tepsire raktam, és 180 fokos sütőben világosra sütöttem (ez kb. 8-10 percet vett igénybe, ha a széle kicsit barnult a közepe világos, akkor jó!). Nagyon finom és puha lesz!


Amíg hűlt, felvertem a tojásfehérjét, amikor már kemény volt, apránként hozzáadtam a porcukrot. Ezzel a sűrű mázzal és egy konyhai ecsettel megkentem az oldalukat és a tetejüket.  Jó néhány óra kellett a száradáshoz. Aztán bedobozoltam, és elraktam, de hiába... hamar lábuk kélt :)

Még több karácsonyi ötlet:
-Karácsonyi hangulat egy skandináv otthonban
-10+1 alternatív karácsonyfa
-Dekorálj hópihével! (ingyen letölthető sablon)
Ha tetszettek a képek, és megsütöd a receptet, nyomj egy like-ot! :)

Share:

14 comments

  1. biztos nagyon fincsi lett, ki fogom próbálni, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Most sütjük, isteni! Máz nélkül is jól eláll?

    VálaszTörlés
  3. Szerintem jól záródó dobozban igen, max egy kicsit hamarabb veszít a pihe-puhaságából.

    VálaszTörlés
  4. Szia körülbelül mennyi puszedli jött ki ebből az adagbol?

    VálaszTörlés
  5. Szia körülbelül mennyi puszedli jött ki ebből az adagbol?

    VálaszTörlés
  6. szia körülbelül hány darab puszedli jött ki ebből a receptből?

    VálaszTörlés
  7. Szia körülbelül mennyi puszedli jött ki ebből az adagbol?

    VálaszTörlés
  8. A kis pogácsákból gömbölyűek lesznek, vagy lapos marad a tetejük? Azt hittem puszedliket golyókból kell csinálni.

    VálaszTörlés
  9. tetszik a recept mindenkép kipróbálom karácsonyra:-)

    VálaszTörlés
  10. Megcsináltam!Isteni finom! :)))))

    VálaszTörlés
  11. Most készül ,rem sikerül

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom,én már megsütöttem.

    VálaszTörlés

LEGKEDVELTEBB