#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Kreatív kerttervezés: ültess guszta konyhakertet!

Emlékeztek erre a képre?  Megígértem, hogy szakértő segítségével bemutatom, hogyan lehet Nektek is ilyen praktikus és csinos kis konyhakertetek! Olvassátok szeretettel Tézli-Szabó Franciska, a KertDesign blog írójának vendég cikkét nálam!

This is a guestpost by Franciska Tézli-Szabó about practical and eyecatching vegetable gardens. Who said, it must be boring?


Hogyan lehet a konyhakert kertünk dísze? Ha különböző színű, levél alakú, textúrájú növényeket ültetünk egymás mellé, akkor érdekes, szemet gyönyörködtető látványban lesz részünk. A saláták levélalakja rendkívül változatos, a sima gömbszerű fejessalátáktól az egészen finoman csipkézett tépősalátákig vagy az apró levelű madársalátáig. Színük is lehet zöld és bordó. 


A mángold nem csak sötétzöld levelével, hanem élénk színű levélnyelével is díszít, egyre több helyre ültetik közterületekre is. A petrezselyem is igen sokféle lehet a sima levelű fajtáktól a gazdagon fodrozottakig. Változatos színű virágaival díszít a futóbab, amit támasztékra, kerítésre futtathatunk. Ahhoz, hogy a veteményünk folyamatosan esztétikus maradjon, érdemes kis termetű, gyorsan fejlődő és rövid tenyészidejű, folyamatosan szedhető, díszítő értékkel bíró zöldség és fűszernövényeket termelnünk. A fűszernövények erős illatukkal számos kártevőt is távol tartanak. A veteményünket gazdagíthatjuk egyéb virágzó dísznövényekkel is, amik közül számos akár a tányérunkon is megjelenhet: levendula, körömvirág, árvácska stb.


Ajánlott zöldségek:
Saláták
Mángold
Sárgarépa
Petrezselyem
Cékla

Ajánlott fűszernövények:
vöröshagyma, a metélőhagyma, a zeller, a kapor stb.

Vetési terv:
A növények térállásának megfelelő távolságra sorokat húzunk és a növekedés során folyamatosan ritkítjuk a kikelő palántákat, hogy elérjék a kívánt térállást. (Saláta, sárgarépa, cékla 20-25cm, petrezselyem: 35cm, mángold: 40cm, fűszernövények: 20cm)
A növények folyamatosan vethetőek. Legkorábban a salátákat vethetjük, február közepétől akár szabadföldbe is. Sárgarépa, petrezselyem: március eleje, cékla: március közepe. A mángold fagyérzékeny, ezért vetését április közepén kezdjük meg. A növényeket palántázhatjuk is, de időt nyerünk, ha végleges helyre ültetjük őket.
A zöldségeket mindig napos helyre vessük, kevés fajta bírja az árnyékos körülményeket.
Mindig olvassuk el a vetőmagon található vetési időt és térigényt! képek forrása

Érdemes átkattintanotok a szerző blogjára:SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig