#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Íróasztal projekt kipipálva!

Kislányom az idén kezdte az iskolát, a múlt hetünk kisebb átalakításokkal telt. Többek között az íróasztal problémát igyekeztünk megoldani, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Persze, ha van az ember fiának úgy 100-150 ezer forintja erre, akkor tényleg nem problémás: szép, formás, ergonómikus bútorokat lehet venni ennyiért. Felmértem a terepet az alacsonyabb árkategóriában is: 20-30 ezerért nem jó minőségű, laminált lapokból készült íróasztalt lehet venni, 40-50 ezernél pedig jobb minőségű szintén laminált, vagy rosszabb minőségű/egyszerű szerkezetű fenyő asztalok kezdődtek. Nekem egyik megoldás sem tetszett igazán. Ekkor néztem körül a vaterán, és egy 1963-ban készült igazi fa íróasztalra bukkantam 7,000.-Ft-ért. Tudjátok az a tipikus magas fénnyel shellakkozott darab. Osztottam/szoroztam, és kiszámoltam, hogy ha festékeket, bútorgombot is veszek hozzá, az asztal ára nem fogja meghaladni a 20,000.-Ft-ot. Megszületett a döntés, meginterjúvoltam a kislányom a színeket illetően, majd választott egy pandamacis bútorgombot is, amiért különösen odavolt. Kezdődhetett a munka.

I transformed this old drawing table to my daughter, who just started the school. The panda bear drawer pulls, and the ombre effect give a nice and fresh result. Do you like it?


Csiszolópapírral megszabadítottam az asztalt a lakkozott rétegektől, portalanítottam, és jöhetett a festés.
Egyszerű fehér selyemfényű zománcfestéket használtam, a nehezen elérhető helyeket ecsettel, a síma felületeket velúr mini festőhengerrel festettem. Száradás után finom (180-as) csiszolópapírral visszacsiszoltam, és jöhetett a második réteg is, majd ugyanígy a harmadik réteg. A kék szín szintén selyemfényű zománcfesték, ez kevertetve lett, az 1 literes festék 5,000.-Ft körül volt. Mivel a napszítta / ombre festési megoldás nagyon tetszett, így festettem meg a fiókelőlepokat, amit nagyon értékelt a kislányom is.Végül jöhettek a pandamacis bútorgombok (1,500.-Ft/db), illetve a dupla pöttyös nagy fiókgombok (2,900.-Ft/szett, Tchibo), mert valamiért a kislányom határozott kérése az volt, hogy olyan "vonalszerű" kihúzók SEMMIKÉPPEN ne legyenek :) Nos, ez az íróasztal története. Ti mit gondoltok róla?

SHARE:

28 megjegyzés

 1. zseniális! és mutatós! :)

  VálaszTörlés
 2. Hű, nagyon szép lett:) és irtó édesek azok a pandás fiókgombok!
  Milyen erősségű csiszolópapírral dolgoztál először? Szerinted fóliázott bútort milyennel lehetne csiszolni? Nagyon régóta szeretném felújítani a pelenkázó szekrényünket, csak még nem mertem belevágni... Ezt a részt éreztem a legnehezebbnek:)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon, nagyon szép. Én is most állok 2 régi bútordarab felújítása előtt...most erőt kaptam hozzá, nem kell bonyolítani :)

  VálaszTörlés
 4. Aztamindenit! :-) nagyon szép lett!

  VálaszTörlés
 5. NAgyon jó lett! És egy iskolásnak a sok fiók nagyon jó megoldás. A mostanában kapható asztalokon alig van fiók. :(
  Közben azon agyaltam, hogy ha majd nagyobb lesz, nagylányosabb, egyszerûen elég lesz a fiókgombokat kicserélni. :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon klassz lett! Így még az abc is könnyebben fog menni. :-) Engem csak a 3 réteg festék lepett meg, hogy, hogy írtad, én simán egy réteget raktam volna, ha ilyesmibe fognék... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az első réteget beissza a fa, a második úgy ahogy, de a szép fényt a harmadik réteg adja meg. Pláne hogy csiszolt a rétegek között, és milyen jól tette... Fantasztikus lett. (hidd el te sem állnál meg egy réteg után :))

   Törlés
 7. Nagyon klassz lett! Így még az ABC is jobban fog menni. :-) Engem csak a 3 réteg festék lepett meg, jó, hogy leírtad, én simán egy réteget raktam volna, ha ilyesmibe fognék... :-)

  VálaszTörlés
 8. Kell a három réteg, mert a kettő nem fedi le teljesen, látni fogod, hogy valóban szebb, fehérebb 3 réteggel!

  VálaszTörlés
 9. húúúúúúúú...haaaa...nagyon jó lett..:)

  VálaszTörlés
 10. irtó kár lett érte szerintem, fáj a szívem...:(

  VálaszTörlés
 11. Nagyon csini. Én kb. 11 éve egy Nagymama kredencét frissítettem fel a párommal együtt, évekig inspirált a varrószobában. Klasszikus zöld-sárga színkombináció lett, de élénkebb, mint az eredeti. Direkt struktúrált felületet készítettünk az elejére, de több réteget kentünk - azóta is megvan. Hozzá illő gurulós szék (élő céges aukción 100 Ft és egy puff 50 ft) is dukált hozzá, színben passzolva és egyedileg dekorált mappák a szabásmintás újságoknak... kellékeknek.

  VálaszTörlés
 12. Csak egy kérdés: Szerintetek egy olyan igazi, 50-es évekbeli (böhöm, talán Art deco?) sötétbarna szekrényt, ami full fényesre lakkozott, azt is csak simán csiszolni kell, és festeni? megmarad az ilyen felületen festék? Eddig nem mertem belevágni, mer'hogy tuti lepereg róla a festés egy éven belül... Köszi, ha valaki szakszerűentudna hozzászólni. Lilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. én egy nagy, böhöm komódot csiszoltam le, valaki előttem már egyszer lakkozta, úgyhogy nem volt kis munka, én viszont csiszolás után bútorviasszal kentem át, kétszer is, mert az első réteget szinte beszippantotta a fa.
   nem lett fényes, de nem is az volt a cél, viszont klassz, kemény felülete van és látszik a fa erezete

   Törlés
  2. én egy régi komódot újítottam fel, eredetileg intarziás volt, majd valaki lecsiszolta, újralakkozta, de nem tetszett és a lakk és az intarzia furnér is sérült, pattogzott.
   lecsiszoltam, majd bútorviasszal kentem át kétszer.
   az első réteg viaszt magába szívta a fa, a második réteg száradás után épp nekem tetsző fényű lett és eléggé strapabíró felületű
   persze ez ízlés kérdése, nálunk a többi bútor is viaszozva van

   Törlés
 13. A kisfiamnak vettünk egy íróasztalt,ami bútorlapból készült és nem túl szép színű. Szeretném megkérdezni, hogy milyen festékkel és hogyan lehetne szebbé tenni. Köszönöm: Erzsi

  VálaszTörlés
 14. Anita ez nagyon klassz lett, én is épp tanulósarok projectben utazom :) Kicsikéd biztos nagy szeretettel vette birtokba a nagylányos asztalát. Nálunk is épp így történt :)

  VálaszTörlés
 15. Gyönyörű, ötletes és hát már ne haragudj, de snassz is lett volna pont neki egy boltban vásárolt asztalon formálnia a betűket! Akinek ilyen anyukája van használja ki rendesen! :-)))

  Ágnes

  VálaszTörlés
 16. Ennél az asztalnál biztosan örömmel fog tanulni!!!! :) csodaszép!!!!

  VálaszTörlés
 17. Szia!

  Gyönyörű lett az asztal! Annyi kérdésem lenne, hogy szétszedted az asztalt vagy úgy ahogy volt csiszoltad, festetted?

  VálaszTörlés
 18. Szép lett!Nálunk még hátravan a projekt,mert bútorlapból van az asztal és nem tudom,hogy fogjak hozzá a színesítéshez...
  josey

  VálaszTörlés
 19. Hű, ez nagyon klassz lett! Gratulálok, igazán mutatós darabot varázsoltál. :)

  VálaszTörlés
 20. Szerintem így iszonyú ronda, ízléstelen és giccses lett az az eredetileg szép, kifinomult asztalka - kár volt érte... :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyereknek készült, neki biztos jobban tetszik igy szinesen, mint az eredeti.

   Törlés

Blogger Template by pipdig