#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Üvegvágás: borospalackból pohár - hogyan készítsd

Itt a nyári időszak, egy-egy nagyobb buli alkalmával könnyen szert tehettek néhány szép palackra. Ezeket nem feltétlen kell kidobni kidobni, mindenféle szépségeket is gyárthattok belőle. Ha a parafa dugókat összegyűjtöttétek, itt találtok hozzá inspirációt, hogy mit is lehet belőlük készíteni. A borosüvegekhez is fogok hasonlóan kreatív csokrot összeállítani, de előbb nézzük meg, hogyan is lehet kettévágni egy palackot.

Kell hozzá:
-üvegvágó kés (ilyen, vagy ilyen)
-mécses
-egy fazék jeges víz
-finom csiszoló papír 

How to cut a bottle, for instruction visit Brit and Co. site!

 1, forraljuk az üvegeket 1 percig (a címke fölött legyen a víz szintje), így egy pillanat alatt eltávolíthatjuk a címkét róluk.

 2, ha sima üvegvágó késünk van akkor először alkoholos filccel jelöljük körbe a kívánt helyen az üveget, majd az üvegvágó késsel menjünk körbe a vonalon. Ha szert tudunk tenni ilyen kis szerkezetre, egyszerűbb dolgunk van. Mindkettő csak karcolást ejt az üveg felületén.

 3, Jöhet a melegítés! A vonal mentén forrósítsuk fel az üveget egy mécses segítségével.

 

4, Majd rögtön tegyük egy fazék jeges vízbe, és már hallanunk is kell a ketté pattanó hangot!
5, Végül nincs más dolgunk, mint egy finomszemcséjű csiszoló papírrral az éleit lesimítani.


A következő alkalommal hozok ötleteket, mire is lehet használni egy kettévágott borosüveget, ha már elég poharunk van! :)

Korábbi Mire jó egy...? sorozat részei:

-Mire jó egy hamburger doboz? -ez a KEDVENCEM! feltétlen nézd meg, ha még nem láttad!!!
-Mire jó egy szilikonos jégkockatartó?
-Mire jó egy övcsat?
-Mire jó egy gereblyefej?
-Mire jó egy bicikli kerék? 4 újrahasznosítási ötlet!
-Mire jó a faháncs?
SHARE:

15 megjegyzés

 1. az üveg szájából (a másik levágott félből) lehet dizájnos lámpabúrát csinálni:)

  VálaszTörlés
 2. nekem vannak szép parfümös üvegeim is, hegesztett kupakkal, ha vágok le belőle így, még egy kis váza is lehet belőle vagy a nagyobbakból mécses

  VálaszTörlés
 3. Én olyat is ismerek, hogy, egy hosszabb szál kötőfonalat, acetonba áztatunk, majd párszor áttekerjük ott az üvegen ahol el akarjuk vágni. Meggyújtjuk, ugye az aceton elkezd égni, majd belerakjuk egy lábos jeges vízbe mint itt is. ugyanúgy szét kell hogy pattanjon. Persze, lehet hogy nem lesz olyan pontos mint ezzel a módszerrel, de használható szükség esetén :D

  VálaszTörlés
 4. Ügyes megoldás, de ennél jóval egyszerűbb is van. Hideg vizet kell tölteni az üvegbe addig a vonalig ahol vágni szeretnénk. Arra egy kanál étolajat csorgatni, majd egy felforrósított vastagabb drótot mártani a vízbe. Az olaj azonnal felforrósodik, de a víz nem. A vágási felület megdöbbentően precíz. Engem legalábbis mindig lenyűgöz:) az egyetlen amire vigyázni kell hogy vízszintes felületre állítsuk az üveget. Ha nem szeretnénk pocsolni, jobb ha egy vödör határain kívül barikádozzok el magunkat. Nurse-nak igaza van. Nagy divat lett a borosüveg lámpa. Ha zöld színű üvegből készítitek, nagyon szép vetített fénye lesz. Garantált az ír kocsma feeling... Ha viszont áttetszőből akkor nagyon sokféleképpen dekorálható. Nekem a stencillel történő szatinálás a kedvencem, de láttam már tortacsipkével, valódi csipkével, üvegfestékkel, illetve decoupage technikával készített darabokat is. Próbáljátok ki. Lényegesen olcsóbb és egyedibb megoldás mint méreg drága design csillárt venni, főleg mert pofon egyszerű, és olyanra csinálod amilyenre akarod. (Ha több fényt szeretnél, köss egymás mellé többet.)

  VálaszTörlés
 5. Ügyes megoldás, de ennél jóval egyszerűbb is van. Hideg vizet kell tölteni az üvegbe addig a vonalig ahol vágni szeretnénk. Arra egy kanál étolajat csorgatni, majd egy felforrósított vastagabb drótot mártani a vízbe. Az olaj azonnal felforrósodik, de a víz nem. A vágási felület megdöbbentően precíz. Engem legalábbis mindig lenyűgöz:) az egyetlen amire vigyázni kell hogy vízszintes felületre állítsuk az üveget. Ha nem szeretnénk pocsolni, jobb ha egy vödör határain kívül barikádozzok el magunkat. Nurse-nak igaza van. Nagy divat lett a borosüveg lámpa. Ha zöld színű üvegből készítitek, nagyon szép vetített fénye lesz. Garantált az ír kocsma feeling... Ha viszont áttetszőből akkor nagyon sokféleképpen dekorálható. Nekem a stencillel történő szatinálás a kedvencem, de láttam már tortacsipkével, valódi csipkével, üvegfestékkel, illetve decoupage technikával készített darabokat is. Próbáljátok ki. Lényegesen olcsóbb és egyedibb megoldás mint méreg drága design csillárt venni, főleg mert pofon egyszerű, és olyanra csinálod amilyenre akarod. (Ha több fényt szeretnél, köss egymás mellé többet.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves zsuzsanna, az olajnak egnie kell, vagy csak forronak lennie?

   Törlés
  2. Kedves zsuzsanna, az olajnak egnie is kell? Koszonom!

   Törlés
 6. Azt megnézném,hogy egy üvegvágó késsel mégis hogy lehet egyenletes vonallal körbe karcolni a boros üveget. De tényleg.

  VálaszTörlés
 7. Egy lapot körbe tekersz a palack oldalán, és a széle mentén vígan megkarcolhatod, méghozzá egyenesen.

  VálaszTörlés
 8. Gravírozóval is lehet vonalat húzni?

  VálaszTörlés
 9. Engem is érdekelne hol lehet ilyen üvegvágót kapni!
  Kösz!

  VálaszTörlés
 10. Megcsináltam k...va jó lett nem gondoltam volna ,hogy egy teamécsessel el lehet vágni :)

  VálaszTörlés
 11. Teamécsessel 40-50 másodpercig lángolás + jégkockát végigdörzsölve a vonalon módszerrel nekem is sokszor szépen összejött a vágás. Viszont később már másmilyen alakzatot is könnyedén vágtam kínai oldalról vásárolt "gyémánt" bevonatos fémkoronggal (kb. 2 cm átmérőjű), magas fordulatszámú multifunkciós géppel.

  VálaszTörlés
 12. Gyakorlatilag 100%-os megoldás itt van:
  http://avasiborut.hu/index.php/barkacsolas/254-az-uvegpalack-vagas-titka

  VálaszTörlés

Blogger Template by pipdig