Bemutatkozás: innovatív bútortervezés és kivitelezés

Az Enter Team egy fiatal, dinamikus bútortervező csoport, melynek két alapító tagja, Horváth Attila (H.A.) és Sarkadi Péter (S.P.) gyermekkora óta tanúsított szenvedélyes vonzalma a fa iránt vezetett el oda, hogy 2004-ben megalapították saját bútortervező és kivitelező vállalkozásukat.

Idén Horváth Attila a vállalkozást képviselve bekerült azon 50 magyar példakép közé, akiket a Példakép Alapítvány pályázatára érkezett 417 magyar vállalkozó közül választott ki a zsűri. Az 50 Példaképből országos közönségszavazás alapján kerül ki az, akié az Év Példaképe díj lesz. Magyarországon kritikusan alacsony a fiatalok vállalkozói hajlandósága és a fiatal vállalkozók száma. Ahhoz, hogy ez a tendencia megváltozzon, szükség van a társadalomban – és különösen a fiatalokban – élő vállalkozói kép megváltoztatására, a vállalkozói attitűd átformálására, és a vállalkozói szellem kibontakoztatására.

 Az Enter Team egy jó és előremutató példa lehet számunkra. Évek óta dolgozom velük én is, szemléletük, munkához való hozzáállásuk is példaértékű. 

A velük készített interjú során jobban megismerheted Te is Őket, ha úgy döntesz szavaznál Attilára, itt megteheted:

Mikor indítottátok a vállalkozásotokat, és mi a mottótok? 

H.A. : Mindketten Sopronban tanultunk, ahol a faipari egyetemnek köszönhetően hamar eldőlt a sorsunk. Ott szereztünk diplomát, mind a ketten faipari mérnökök vagyunk. A bútorok körül forog az életünk, Petinek van bútorasztalos végzettsége is, én pedig az első diploma után az egyetemen bútortervezést tanultam.
Végül Budapesten futottunk össze pár év múlva, amikor ugyanannál a faipari gépeket árusító cégnél kezdtünk el dolgozni. Többre vágytunk, így hamar váltottunk. 2004-ben alapítottuk meg az Enter Team-et, szinte a semmiből kezdtük az egész bútortervezést és -gyártást. Közös volt a cél és az álom, talán ezért működött.
A mottóm (a sok éves tapasztalat szülte :-)):
“Csak az a tárgy tud szép lenni, ami betölti azt a feladatot, amiért létrehozták.”

Mi az a cél, ami nap, mint nap motivál benneteket? 

S.P.: Egy stabil, hosszú távon életképes vállalkozás, ami több generáción át épül, mindig képes megújulni és sikereket elérni. A gyerekeink jövője és a munkatársaink megélhetése is fontos számunkra, egy humánus, családbarát céget építünk.

Mik a fő irányelveitek, és milyen arányban tudjátok ezt megvalósítani? Mennyire kell követni azt, amit a piac diktál? 

S.P.: Minőség, megbízhatóság és a Megrendelő igényeinek messzemenő figyelembevétele. Saját elképzeléseinkkel, stílusunkkal egy ponton túl már nem tolakodunk, végül is a lényeg az, hogy az “ügyfélből” egy hosszú időn át elégedett “felhasználó” váljon Munkáink funkció, ergonómia, anyaghasználat és stílus szempontjából is széles skálát ölelnek fel. Az egyedi igények magas színvonalon történő kielégítésével a legtöbb megrendelőnk elégedett és visszatérő ügyfelünk lesz.

Mire vagy a legbüszkébb ebben a vállalkozási folyamatban? Van kedvenc projekted? 

H.A.: Az idei, sőt talán eddigi legnagyobb munkánk a MOM Parkban berendezett exkluzív Spar üzlet volt. Egy építész irodával együtt valósítottuk meg ezt a munkát. Izgalmas tervek születtek, a határidők szűkek voltak, az alapanyagokból a legjobb minőség kellett, de aztán végül minden időben és rendben készült el.

Melyik terület a szíved csücske? 

H.A.: Egyértelműen a tervezés. A legjobb érzés, amikor az ügyfél elmondja mit szeretne, az elkészült tervek megmutatásakor pedig látom a szemében, hogy elégedett.
Az alkalmazott munkák mellett saját tervezésű bútortervek is születnek. Ezek közül az elsőket 2010 októberében a Designhét keretében megrendezett önálló kiállításukon mutattunk be. Azóta több hazai és nemzetközi kiállításon is részt vettünk, Londonban a 100%design-on is bemutatkozhattunk.

Tapasztaltál-e változást a megrendelések ízlésvilágában az elmúlt 3-4 évben? Mik a fő tendenciák? 

H.A.: Külföldön már általános trend, hogy a fiatalok a lakásukkal és annak berendezésével is kifejezik a stílusukat. Hazánkban is már megfigyelhető, hogy igény van az egyedi és dizájn bútorokra. Ezt az irányt szeretnénk mi is támogatni, elősegítve a hazai lakáskultúra fejlődését.

Mit tanácsolnál kezdő vállalkozóknak?

H.A.: Az egyéni igények szem előtt tartása és a minőségi munka, ami a mi vállalkozásunkat még a legnehezebb gazdasági években is előre vitte. Kitartónak kell lenni és elhivatottnak, ez a mi cégünk titka is. Persze fontos az is, hogy szeresd amit csinálsz. Foglalkozásunkat egy önkifejezési formaként éljük meg, nagy hangsúlyt helyezve arra, hogy bútoraik „jó érzést” keltsenek. Csak így lehet ma sikeresnek lenni.

Milyen jövőbeni terveitek vannak?

S.P.: Idén sikerült egy rég kitűzött célunkat megvalósítani, hogy saját tulajdonú telephelyre költözhettünk. Jelenleg a modern gépekkel berendezett műhelyünkben a legkülönlegesebb megrendeléseket is képesek vagyunk kivitelezni. Szeretnénk, ha az Enter Team nevét egy megbízható minőségi márkaként jegyeznék az emberek.

Mesélj egy kicsit a Példakép pályázatról, kik a versenytársak, érdekes volt részt venni a folyamatban? Hol szavazhatunk rátok?

H.A.: A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy vállalkozói példaképeket állítson, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Célja, hogy a fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályákat lássanak maguk előtt.
A cégünk egy igazi családi vállalkozás, a feleségeink adták be a pályázatot és amikor megérkezett az értesítés, hogy benne vagyunk az 50-ben nagyon jó érzés volt. Igazán csak utána kezdtünk el azon gondolkodni, hogy mi tényleg példaképek lehetünk a fiatal generáció számára. Megtiszteltetés ebben a válogatásban benne lenni, a többi 49 cég és a zsűri is emelte ennek a színvonalát, értékét.

Köszönöm az interjút! Ha Ti is példaértékűnek tartjátok Attiláék vállalkozását ezen a linken szavazhattok rájuk, hogy 2013-ban ők legyenek az év Példaképe.

Leave a Reply