#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Hogyan védekezz a tetőteredben nyári hőség ellen?

A nyári szünidőben, amikor a gyerekek több időt töltenek otthon, akkor a nappali igazi gyűjtőhellyé válik:  tévéznek, játszanak, rajzolnak, miközben mellettünk, vagy a nagyszülők mellett vannak. Ilyenkor a tetőtéri otthonokban azonban gyakran előfordul, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a hőség is birtokba veszi a család fő életterét. Mit tehetünk ellene?

tetőtéri hőség ellen ablakcsere


Vizes lepedőket teregethetünk szét a nappaliban, lehúzhatjuk a belső árnyékolókat a tetőtéri ablakokon, vagy nagyobb beruházásként légkondicionáló berendezést szereltethetünk a lakásba. Utóbbi rendszeres és hosszan tartó használata, valljuk be, nem feltétlen a legszerencsésebb választás.

Könnyen megfázhatunk, és az egész napos mesterséges levegő a gyerekeknek sem tesz jót. Fejfájás és rossz közérzet lehet a következmény. Hosszú távon a régi tetőablakok új, korszerű megoldásokra való cserélje az optimális megoldás, mellyel ténylegesen több fokot is csökkentheted a nappali levegőjének hőmérsékletét, természetes módon.

tetőtéri hőség ellen ablakcsere

Egy tetőablak cseréje sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Ha ugyanolyan méretűre cseréled az ablakot, mint amilyen a régi volt, néhány óra múlva már élvezheted is a sokkal kellemesebb légállapotokat. De nézzük is, miből áll egy tetőablak-csere!

Talán a legegyszerűbb kezdés, ha felveszed a kapcsolatot egy tetőtéri ablakbeépítő szakemberrel (ajánlom figyelmetekbe partnerem, a Velux Magyarország által ajánlott beépítőket). A szakember először felméri a tetőtéri ablak állapotát, a kibontási és cserelehetőségeket, és a legmegfelelőbb megoldást ajánlja majd Neked. Én egy ilyen hosszútávú- és nagyberuházásnál, mint például az ablakcsere, azt is szoktam javasolni, hogy legalább két ajánlatot érdemes bekérni, hasonló paraméterekkel, és a két megbeszélés után sokkal jobban átlátjuk mi is a lehetőségeinket, jobban tudunk dönteni.

tetőtéri hőség ellen ablakcsere

Ha eddig nem érezted megfelelőnek a beáramló fénymennyiséget, akkor a csere lehetőséget nyújt, hogy szélesebb vagy hosszabb ablakot válassz, netalán többet. Ekkor számítanod kell rá, hogy a munkálatok tovább tartanak majd, de így sem lesz egy-két napnál hosszabb. Ha az eredeti ablakméretnél és darabszámnál maradsz, akkor a beépítő szakemberrel közösen válasszátok majd ki a kilincs-elhelyezkedésben, működtetésben, üvegezésben (a K hőátbocsátási tényezőre kérdezzetek rá mekkora) legmegfelelőbb tetőtéri ablakot. A VELUX márka kínálata minden igényre és pénztárcára nyújt megoldást.


tetőtéri hőség ellen ablakcsere

A beépítés menete az egyik legfontosabb lépés, mert valószínűleg a régi tetőablakok nem voltak még elegendően körbeszigetelve, körbefóliázva. Ma már az ablakok méretére gyártott hőszigetelő kerettel, alátétfóliával hosszú távon biztos lehet benne, hogy az ablak és a tetőszerkezet kapcsolata hőhíd- és páramentes lesz. Még az ablakok megrendelése előtt gondolj az árnyékolókra is! Egy jó hővédős roló akár 5 fokkal is csökkenteni a nappali hőmérsékletét. A külső hővédő roló a nyári hőség akár 73%-át is megfékezi, mielőtt az elérné az üvegfelületet. A VELUX tetőtéri ablakokra szerelt, szintén eredeti VELUX árnyékolók fontos tulajdonsága, hogy az ablakszárny akkor is nyitható marad, ha az árnyékolók le vannak húzva. Így a hajnali levegőcsere vagy az éjjeli szellőzés folyamatosan és kényelmesen biztosított, a mesterséges levegő helyett. Jó megoldás, nem igaz?

A cikket a Velux ablak szponzorálta, a témaválasztást igen, de a véleményemet nem befolyásolta.
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Délre illetve keletre nyíló sokablakos tetőtéri lakás tulajdonosaként ódákat tudnék zengeni a Velux külső hővédő rolóról! Ha sok ablak van, elég húzós beruházás, de megéri! És a légkondi sem az ördögtől való, a kettő együtt nekünk teljesen bevált!
    zsuzsi

    VálaszTörlés

Blogger Template by pipdig