#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

A tudatos energiafogyasztásra hogyan figyelhetsz?

Egy érdekes és fontos tényre hívták fel a figyelmemet: Magyarországon a lakosság energiafogyasztási mértéke aránytalanul magas, a teljes energiafogyasztás egyharmadát teszi ki. A környező országokban ez az arány lényegesen kisebb, Ausztriában például 23%, Szlovákiában pedig mindössze 20%. Szerintem ezen változtatnunk kell, odafigyeléssel, és természetesen megfelelő szigeteléssel sokat lehet csökkenteni a fogyasztásunkon.

Olvassátok el mai cikkemet, és megtudhatjátok milyen lépéseket érdemes tenni!


hőszigetelés
Az idehaza 2015-ben 10. évfordulóját ünneplő Knauf Insulation szakemberei szerint háztartásaink energia költségeinek átlagosan 75%-át a fűtés és légkondicionálás teszi ki. Közismert, hogy környezetünk és a jövő generációk védelme szempontjából rendkívül fontos, hogy spóroljunk a vízzel, villannyal. Az elpazarolt energia legnagyobb része azonban - amely befolyásolja mind költségeinket, mind pedig CO2 kibocsátásunkat - a lakások falain keresztül távozik, így ott is állítható meg: hőszigeteléssel a fűtési célú energiafelhasználásunk akár 50%-át is megtakaríthatjuk.Gondoltátok volna?

hőszigetelés
kétoldali hőszigetelés :)

Hazánkban egy átlagos magyar háztartás energia felhasználásának 75%-át a fűtésre, illetve a légkondicionálásra fordított energia teszi ki. A magyar lakosság az uniós átlagnál 10%-kal több energiát fogyaszt négyzetméterenként, ezzel Magyarország a tíz fajlagosan legtöbbet fogyasztó EU tagország között található. Ennek oka, hogy a magyar épületállomány energiahatékonysági szempontból elavult. Egy átlagos magyar családi ház esetében a falakon 20-35, a tetőn 15-25, a födémen és a padlón át pedig 10-15% hő távozik. A Knauf Insulation valós körülmények között végzett épületenergetikai tesztje megmutatta, hogy korszerű szigetelés felhelyezése után ezen lakóházak tulajdonosai akár 46%-ot is spórolhatnának fűtési költségeiken, ugyanennyivel csökkenthetve CO2 kibocsátásukat is.

hőszigetelés


Érdemes tudni, hogy egy, a jövő energetikai követelményeinek is megfelelő, kiváló minőségű, tűzbiztos, páraáteresztő, zajgátló ásványgyapot hőszigetelő rendszer költsége a ház árának átlagosan 10%-át teszi ki, falazattípustól függően az alkalmazott homlokzati szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése viszont 3-4%-os energia megtakarítást eredményez.

Hamarosan még többet megtudhattok a helyes szigetelés kiválasztásról, de tavaly is megjelent egy cikksorozat a szigetelés témában nálam, sok hasznos információt találtok ezekben is.

A sorozatot a Kanuf Insulation támogatta.


SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig