#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

A SZIGETELÉS TÉLEN FŰT, NYÁRON HŰT

Egy új cikksorozat indul most a blogomon, ami érthető segítséget nyújt majd azok számára (szerintem sokan vagyunk ezzel), akik fontolgatják a házuk szigetelését. Rengeteg hasznos információra számíthattok a két hetente megjelenő posztokban, fogadjátok szeretettel!


Gondoltad volna, hogy a lakás 1 C fokkal való hűtése háromszor annyiba kerül, mint fűtése?


Biztos Nektek is feltűnt,

hogy egyre szélsőségesebb az időjárás, évről-évre dőlnek meg a melegrekordok. A légkondink használatával azonban a széndioxid kibocsátás is megnő, amely hatással van a globális felmelegedésre, kész az ördögi kör. Hihetetlen, de ma már nyáron, tartós kánikulában a klímaberendezések használata miatt a nyári villamosenergia-fogyasztás eléri, sőt, néha meghaladja a téli mértéket. Egy átlagos klímaberendezés ugyanis havonta 8-10 ezer forinttal is megemelheti a villanyszámlánkat.Szerencsére léteznek alternatív megoldások a lakás hűtésére

 Anyagilag is sokkal jobban járunk tehát, ha be se engedjük a meleget a lakásba. Ezt elérhetjük például árnyékolók használatával, hiszen a nyílászárókon nem csak télen a hideg, de nyáron a meleg is könnyebben áramlik be. Ennek sok módja van, tehetünk fel sötétítőfüggönyöket, redőnyöket, vagy akár spalettákkal, ez utóbbiak újra reneszánszukat élik, és nagyon szépen mutatnak a családi házakon. Hosszú távon a legjobb megoldás, ha energetikailag korszerűsítjük otthonunkat, amit érdemes a nyílászárók cseréjével kezdeni.A szigeteléskor viszont sokaknak elsősorban a téli időszak jut eszébe. De megfelelő hőszigeteléssel nem csak a hideg, de a meleg ellen is hatékonyan védekezhetünk, és a pénztárcánkat is jócskán megkíméljük, ha jóval természetesebb módon hűsítve a lakásunkat, mint a légkondicionálók. A szigetelés megakadályozza, hogy bejusson a meleg a tetőn, a födémen és a falakon keresztül, és akár 5-7 C fokkal is csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét légkondi nélkül. Kinek jutottak eszébe a régi nyáron is kellemes hűvös parasztházak? Nekem igen!Télen fűt 

A Knauf Insulation szakemberei Európa és Magyarország első, valós körülmények között végzett épülethatékonysági összehasonlító programja keretében két, szinte teljesen ugyanolyan házat szigeteltek le egy fűtési szezon különbséggel (www.nalamszigetelnek.hu). Az eredmény megdöbbentő: a szigetelt ház 7 hónap alatt 46%-kal kevesebbet költött fűtésre, azaz 3 és félhavi fűtésköltségét, egészen pontosan 113.888 Ft-ot spórolt meg! A tesztelt átlagos magyar családi házak esetében, a mért adatok alapján a szigetelőanyag költsége – csak a gázfogyasztás csökkenést számolva – 12 éven belül megtérül.


Az összehasonlító méréseket a két hajdúsági ház esetében nyáron is folytatják. A nyáron mért adatokból kiderül, hogy a szigeteletlen épület belső hőmérséklete most is követi a kinti hőmérséklet ingadozását, a szigetelt épületben pedig egyenletes 24 °C körüli a hőmérséklet. Ez az állandó hőfok nagyban növeli a lakók komfortérzetét. A mérések folyamatosan nyomon követhetők a www.nalamszigetelnek.hu oldalon. A szigetelésbe már nyáron érdemes belefogni, ha ti is épp gondolkodtok benne, most egy jó lehetőség keretében visszanyerhetitek az árát, melyről szintén ezen az oldalon olvashattok.

SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig