A HÁZSZIGETELÉS EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

Folytatom házszigetelési 1×1 sorozatomat, most is nagyon hasznos infókat osztok meg, fogadjátok szeretettel!      
(1. rész, 2. rész)

Ma már egyre inkább próbálunk odafigyelni saját és családunk egészségére, igyekszünk óvni magunkat a rossz környezeti hatásoktól is. Tudtátok, hogy életminőségünket azzal is növelhetjük, ha szigeteljük otthonunkat?

Szükség van-e légkondira? 

Vitathatatlan, hogy hűsebb környezetben könnyebb a munkára koncentrálni, pihentetőbb az otthoni kikapcsolódás is. De a testünket érő hideg levegő nem tesz túl jót, és persze a légkondicionáló berendezés ugye sok energiát is fogyaszt, vagyis nem csak a beszerzése, de a fenntartása is költséges.
Érdekes tény, hogy a berendezések által használt energia és szén-dioxid kibocsátás folyamatosan tovább növeli a hőmérsékletet. Kész az ördögi kör: minél többet légkondizunk, annál nagyobb lesz a meleg, ami ellen védekezni akarunk. Az utóbbi években folyamatosan hallunk a téli és nyári napok hideg és meleg rekordjairól: ne lepődjünk meg, ezek az adatok az energiafogyasztásunkkal is szoros összefüggésben állnak.

Hűsöljünk nyáron inkább természetesen

Ezt az épületek energetikai korszerűsítésével elérhetjük, hogy a meleg be se tudjon szökni a lakásba. Lecserélhetjük pl. a rossz nyílászárókat, vagy hőszigetelhetünk is. Megfelelő árnyékolással és szigeteléssel együtt akár 5-7 fokkal is csökkenhet a benti hőmérséklet. A hőszigetelés nyáron megakadályozza a meleg a tetőn, a födémen, és a falakon át bejusson!

Hőérzet, komfortérzet 

 Ti is voltatok már úgy, hogy hiába mutatott 22-23 C fokot a hőmérő a lakásban, mégis fáztatok? Ennek az lehet az oka, hogy a falak jóval hidegebbek, vagyis akár 12-13 C fokosak is lehetnek. Akkor érezzük magunkat komfortosan, ha otthonunkban egyenletes a hőmérséklet, azaz a fal belső oldali hőmérséklete sem kevesebb, csak maximum 2-3 C fokkal, mint a szoba többi részében, és a hőmérséklet nem követi az időjárás ingadozásait. Sőt! Ha a falak szigetelése megoldott, akkor elegendő a szobát alacsonyabb hőmérsékletre fűteni.

Levegő minőség 

Ha úgy döntünk, hogy szigetelünk, mindenképpen kérjük ki szakember segítségét arra vonatkozóan, hogy milyen szigetelő anyagot érdemes választanunk, hiszen otthonunk műszaki jellemzői meghatározzák azt, hogy például polisztirol, vagy ásványgyapot szigetelőanyagot érdemes választanunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei.

Az ásványgyapotból már például létezik olyan, melynek előállítása során nem használnak formaldehidet. Az ásványgyapot szálakat ugyanis valamilyen kötőanyaggal össze kell tartani. A legtöbb üveggyapot gyártó (amit leginkább a padlás, magastető, válaszfalak szigetelésére használnak) még manapság is formaldehidet használ a kötőgyanta összetevőjeként. A formaldehid egy olyan kőolajszármazék, melyet a szigetelőanyagokon kívül bútorokban, lambériákban, festékekben használnak, de a formatartó ingeket és drapériákat is ezzel kezelik. A belélegzett formaldehid irritálhatja a légutakat, gyulladást okozhat, ronthatja a tüdőfunkciót, fejfájást, hányingert, orrvérzést idézhet elő, allergiás hatást és érzékenységet válthat ki. Az ilyen tünetek elkerülése végett pedig érdemes a szálas üveggyapot szigetelőanyagból is a biztonságos, környezetbarát minőséget választani (pl. Ecose technológia), mely előállításához természetes szerves anyagok átalakításával előállított kötőanyagot használnak, ezáltal elkerülhetjük, hogy vegyi anyag kerüljön a lakásba, könnyebben alkalmazható, puhább a tapintása, kevésbé porzik és szagtalan, elnyeli a hangokat is, valamint a rágcsálók, rovarok, gombák nem károsítják.

A szigetelés egészségügyi és gazdasági előnyeiről, az Ecose technológiáról itt olvashattok bővebben.

A Knauf Insulation célja, hogy a kőzetgyapot szigetelést szakszerűen felhelyezve a tulajdonosok minél nagyobb mértékben ki tudják használni annak előnyeit és elkerüljék a hibás felhelyezésből adódó károkat. Ezért hirdetett a gyártó egy „jógyakorlat” pályázatot, amire a valóban szakszerűen megvalósított szigeteléssel lehet nevezni. A legjobb példákat publikálják, és havonta nagy értékű nyereménnyel díjazzák a megfelelő kivitelezést, ha szigetelés előtt álltok, érdemes megnézni a pályázatot közelebbről is, klikk ide: www.nalamszigetelnek.hu

Leave a Reply