#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

A 10 LEGFONTOSABB LÉPÉS A HATÉKONY HŐSZIGETELÉSHEZ

Ha korábbi cikkeim esetleg hozzájárultak ahhoz, hogy szigetelésre adjátok a fejeteket, fontos, hogy ne mások tapasztalatára bízzátok magatokat, hanem mindig szakembert kérdezzetek meg, hogy a saját otthonotok esetében mi a legmegfelelőbb megoldás. Szakszerűtlen szigetelőanyag választással, többet is árthatunk, mint használunk, és ez nem vicc. Leggyakoribb hiba, hogy a párelvezetésre nem gondolnak, és a házszigetelés után elindul a falak penészedése… Következzék pár tanács, hogy mire érdemes pontosan odafigyelni:1. Energiahatékonysági vizsgálat 
A szigetelés tervezésekor meg kell keresni, hogy az épületnek hol a legnagyobb a hővesztesége. Ezt szakemberek hőkamerával és/vagy számításokkal könnyen fel tudják térképezni, és tanácsot is tudnak adni, hogy a homlokzatot, a falakat vagy a tetőteret, a lábazatot vagy kell-e elsősorban szigetelni, így elkerülhetjük, hogy felesleges beruházásra költsünk! Hőkamerás felvételeket télen lehet készíteni, ezzel érdemes számolni.

2. Az energetikai felújítás pontos megtervezése 
Egyértelmű sorrendet szabni nehéz, de általában igaz, hogy először jó (ami korántsem tökéletest jelent!) légzárást érdemes biztosítani. Ezt elérhetjük a nyílászárók szigetelésével vagy cseréjével, majd az épületszigeteléssel. Ablakot úgy is lehet cserélni, hogy a régi tok bent marad; így nem kell bontani a szerkezetet, tehát a cserét a homlokzat szigetelése után, a második ütemben is végre lehet hajtani. Ha viszont kibontják a tokot, akkor előbb kell végrehajtani az ablakcserét, és ehhez lehet majd igazítani a hőszigetelést, majd utána a gépészet, azaz a kazán korszerűsítését végezzük el.

 3. Anyagot mindig rendszerben vásároljunk
 Az olcsóbbnak tűnő megoldás hosszú távon is az lesz, hiszen ha rossz anyagot választunk nem csak, hogy nem biztosított a kívánt hatás, de még veszélyeztethetjük is az épület biztonságát. Mindenképpen rendszerben gondolkodjunk, hiszen a gyártók úgy fejlesztik ki termékeiket, hogy azok tökéletesen kiegészítsék egymást. Egyes termékek minősége vagy összetétele eltérhet egymástól, ezért a pontos kivitelezéshez ajánlott ugyanannak a gyártónak a termékeiben gondolkodni.


4. Tetőszerkezet, padlástér
A magastetőket jellemzően a szarufák között szigetelik, de ha azt a tetőszerkezet nem engedi, lehet a szarufák belső, vagy akár külső síkján is elhelyezni szigetelőanyagot. A szigetelőanyagot meg kell védeni a héjalás mögé bejutó csapadék hatásától. Tetők és padlásterek esetében mindig ásványgyapotot használjunk, amiből érdemes a környezetbarát (barna színű) Ecose technológiát választani.


5. Homlokzat 
A falazat szigetelése mindig szakembert igényel, mind az anyagválasztásban, mind a kivitelezésben. Kőzetgyapot szigetelőanyagot bármilyen típusú falazatra használhatunk kockázat nélkül, és mivel az természetes alapanyagból készül, engedi lélegezni házunkat. A falak ilyenkor garantáltan nem penészednek!

6. Falfelületek tisztítása
A kivitelezés terén lássunk pár tippet, ahol a szakik körmére nézhetünk. Régi felületeket a szigetelés megkezdése előtt portalanítani, tisztítani kell, hogy a ragasztóhabarcs tapadása megfelelő legyen. A laza, feltáskásodott vakolatrészeket el kell távolítani. Az ezt követően felhordott új vakolatréteggel megfelelő síkpontosságú és teherbíró képességű felület alakítható ki. A megfelelő légtömörség elérése céljából a sima, egyenletes felületű, tehát a kontakt rendszer fogadására elvileg alkalmas új (pl. nútféderes üreges falazóblokk) falszerkezeteket is vakolni kell. Betonfelületekről el kell távolítani a tapadást csökkentő zsaluleválasztó szert.

7. Ragasztás 
Egy tetőtéri tekercses üveggyapot leterítését akár magunk is elvégezhetjük, de a falazatra kerülő anyag felhelyezése szakértelmet kíván. Ha ugyanis nem megfelelően ragasztják, dübelezik, a rögzítés egész egyszerűen nem lesz biztos. A régi felületeket portalanítani, tisztítani kell, a ragasztóréteg a táblák felületének legalább 40%-át kell, hogy fedje, a kerület mentén és a tábla közepén.

8. Dübelezés
A dübellel a hőszigetelő táblákat rögzítik. Hossza a hőszigetelő anyag vastagságától és a rögzítési mélységtől függ. Utóbbit a falfelület anyaga, szerkezete, illetve a dübel típusa határozza meg. Négyzetméterenként 8-10 db használata ajánlott a biztos rögzítéshez.

9. Üvegháló felhelyezése 
A repedésmentesség, ütésállóság, átszúródás ellen védekezni kell, ígya a hőszigetelésre, az úgynevezett ágyazórétegbe egy üveghálót helyeznek. Ennek lúgállónak kell lennie, hogy a vakolat lúgos kémhatása ne károsíthassa. Ha megfelelő a fajlagos tömege, akkor a felület sem fog repedezni. 10. Vakolás Végére marad a legjobb rész: vagyis a vakolás és a színválasztás. Ne feledjük, hogy a sötét színek nagyobb igénybevételt jelentenek a hőszigetelő rendszerre, mert jobban magukba szívják a meleget, így jobban mozoghat és terhelheti a szigetelést.


Ha mostanában gondolkodtok abban, hogy belevágtok a szigetelési munkálatokba, a Knauf Insulation egy pályázat keretében díjazza a szakszerű kivitelezést, így 300 ezer Ft értékű építőanyag utalványt nyerhettek: www.nalamszigetelnek.hu 

Igaz, hogy ezek a tények egy kicsit szárazak voltak, de sok-sok pénzt és bosszúságot takaríthattok meg, ha figyelembe veszitek!
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig