#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Tippek házfelújítóknak | Utolsó fázisban a VELUX minta tetőtér-beépítés

Idén januárban felhívtam a figyelmeteket, hogy  jelentkezhettetek erre a tetőtér-beépítési pályázatra, amit a VELUX Magyarország támogat. Nyár elején beszámoltam róla, hogy kik nyerték el a pályázaton felajánlott 5 millió forintos keretet, és bemutattuk a nyertes családot, illetve budapesti otthonukat is. A projekt azóta elindult, és a tapasztalataikat, fontos tanulságaikat megosztják velünk a résztvevők, érdemes elolvasni mai cikkemet, főleg ha Ti is tetőtér beépítés előtt álltok, rengeteg bosszúságtól kímélhetitek meg magatokat, ha ezeket a tippeket meghallgatjátok.

velux tetőtér beépítés pályázat


TIPP #1   A hosszú távra tervezés sok kompromisszumtól ment meg Fontos, hogy az építészeti tervezés előtt a tetőtér-tulajdonosok szánjanak elég időt a tervezgetésre, az ötletelésre, mert csak akkor lesznek elégedettek az elkészült tervekkel, ha pontosan tudják, mire szeretnék majd használni az új lakóteret rövid és hosszú távon egyaránt. Változik-e a funkció az évek során vagy sem? „A tetőtér-beépítési tervben a mostani és a változó igényeinket valósítjuk meg. A nagyobb gyerekjátszó-nappaliból külön életteret lehet majd leválasztani, ahogy nőnek a lányok, és szükségük lesz külön szobákra” – meséli Szarvas Ferenc tulajdonos. „Mindenkinek azt ajánlom, hogy számítson arra, hogy a tervezés időszaka nagyon időigényes, alaposan át kell mindent gondolni, mert gyakran kell dönteni, és készüljenek arra is, hogy rugalmasan tudjanak módosítani, ha szükséges.”

velux tetőtér beépítés pályázat


TIPP #2   Az elegendő természetes fény nélkülözhetetlen 

Az építész feladata az is, hogy gondoskodjon a természetes fény megfelelő jelenlétéről a tetőtérben: mind a hatósági előírások, mind a komfortérzet szempontjából. Az igényeket érdemes előre megbeszélni. Elegendő tetősíkablak használatával kevesebb lesz az elektromos áram fogyasztás, és télen az ablaküvegen beérkező napenergia segít a fűtési energia megtakarításában. A tetőtérben jelentős szerephez jut a szellősség, a levegőminőség is. Ezért előre át kell gondolni, hogyan fogják a lakók a friss levegőt biztosítani, hogyan fognak szellőztetni, különös tekintettel a páradús helyiségekben, úgy hogy közben nem pazarolják a fűtési energiát.

velux tetőtér beépítés pályázat


TIPP #3  A tetőtérben a hőérzet is rendkívül fontos, és más tervezési szempontok vannak, mint a normál lakótérben

A téli időszakban a fűtési mód és a fűtőtestek elhelyezése, nyáron pedig a hővédelem megtervezése lényeges, de a tetőtérben ezekre pontos megtervezésére fokozottan figyelni kell. A tetősíkablakok esetében utólag is felszelhető külső és belső árnyékoló, redőnyök állnak rendelkezésre.

Nézzétek meg a nyertesek beszámolóját a projekt jelenlegi állásáról, és tapasztalataikról:
A minta tetőtér-beépítés további folyamatáról a velux.hu weboldalon és az interneten tudnak tájékozódni az érdeklődők. 


SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig