Pár év múlva fűteni is alig fogunk? Új trendek a hőszigetelésben

2018. január elsejétől új, és minden eddiginél szigorúbb előírások lépnek majd érvénybe az épületszerkezetek hőátbocsátási tényezőjére vonatkozóan, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy mindenki, aki építkezik, vagy felújít, sokkal jobban oda kell figyelnie a megfelelő hőszigetelésre.

Érdekesnek találom azt a kutatási eredményt, miszerint mi magyarok az elmúlt 10 évben, mennyivel környezettudatosabbak lettünk, és sokkal jobban odafigyelünk épületünk hőháztartására. Míg a 2000-re évek közepén átlagosan 5 cm vastag hőszigetelő réteg került fel az új építkezéseknél a házakra, manapság már a jellemző vastagság a 11 cm. Remélem, hogy a most már több éve íródó hőszigetelési kisokos cikk sorozatommal én is hozzájárulhatok egy kicsit ahhoz a szuper tényhez, hogy környezetünket már jobban óvjuk, és ezzel a gondolkodásunk is reformálódik, nem utolsó sorban fűtés számlánk pedig csökken.

házszigetelés inspiraciok.hu

A Knauf Insulation a környezetvédelmi újítások terén úttörő szerepet játszott az elmúlt évtizedben, mint ahogyan arról már korábban beszámoltam Nektek, Európa szerte és Magyarországon is elsőként vezetett be olyan hőszigetelő anyagot, amelynek kötőanyaga teljesen formaldehid és fenol-mentes, ami nagyszerű tény. A Knauf Insulation öt éves kutató-fejlesztő munka eredményeképpen kidolgozta az ECOSE® technológiát, amely révén az üveg szigetelőanyagok szálai egy szerves, teljesen természetes anyaggal köthetők össze, így otthonaink belső levegője egészségesebbé válhat. Kizárhatjuk a rákkeltő formaldehidet.

házszigetelés inspiraciok.hu

A Knauf Insulation 10 éves hazai jelenlétének egyik legfontosabb állomása volt a Magyarországon és Európában is elsőként, valós körülmények között megvalósított, épület energiahatékonysági összehasonlító vizsgálat, a Nálam Szigetelnek program. Szerintem ez igen érdekes és kézzel fogható eredményekkel szolgált, aki régebb óta követ, biztosan találkozott ezzel a projekttel, mert beszámoltam róla a különböző fázisokban. A lényege ennek a kezdeményezésnek az volt,  hogy kézzel foghatóan bemutassa a hőszigetelés hatását energia háztartásunkra. 

házszigetelés inspiraciok.hu

A gyártó jóvoltából teljeskörüen leszigetelt  fent látható családi ház egy téli fűtési szezon alatt mindössze fele annyi fűtési célú energiát használt el az egyébként ugyanolyan műszaki tulajdonságokkal rendelkező szigeteletlen házhoz képest.  A programról olyan sikeres volt, hogy a teljes hazai média mellett a Financial Times is beszámolt, a vállalat pedig az energiahatékonysági szemléletformálásban betöltött szerepe miatt elnyerte a tekintélyes Prizma díjat. 

Ha kérdésetek van, további információ is kérhető a gyártótól, illetve nézzétek meg a Nálamszigetelnek weboldalt, ott még több érdekes információra lelhettek. 

knauf

Cikkeim a témában:

A szigetelés télen fűt, nyáron hűt?

-Házszigetelési anyagok, technikák – érthető módon

Leave a Reply