#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Elgato Eve teszt | Az otthonfigyelő rendszerMi az az otthonfigyelő rendszer?  Nem, nem kémprogramról vagy titkos kamerákról lesz szó, hanem egy sokkal izgalmasabb okos berendezésről, amivel egy szempillantás alatt ellenőrizheted okoseszközödről otthonod hőmérsékletét, levegő minőségét és páratartalmát. Nyomon követhetitek azt is, hogy hányszor nyitottátok ki az ajtót, ablakot, vagy milyen levegőminőségbeli változások mennek végbe lakásotokban az egyes napszakokban. Az Elgato ugyanis kifejlesztett egy olyan Apple HomeKit kompatibilis termékcsaládot, amivel folyamatosan monitorozhatod, és kontrollálhatod a számodra fontos dolgokat. Hogy pontosan hogy is működik ez? Olvasd el cikkemet, és megtudod a részleteket.

elgato eve okos otthonTesztelésre elküldték nekem az Elgato Eve időjárás állomását (Elgato Eve Weather), a beltéri mérőegységet (Elgato Eve Room) és az ajtó/ablak nyitás-érzékelőt (Elgato Eve Door&Window). Nagyon mutatós darabok, minden modern lakásba illeszkednek letisztult, elegáns formájukkal. A párosításuk a telefonommal – iPhone és iPad készülékkel kompatibilis - pillanatok alatt megtörtént, le kellett töltenem az ingyenes EVE alkalmazást, a telefonom elé tenni a készülékek sorszámát, és kész is volt. Rögtön láttam is az alkalmazáson keresztül, hány fok van a lakásban, milyen a páratartalom és a levegőminőség. Az ajtóra (vagy az ablakra) lehet felragasztani a Door&Window egységet, az Eve Weather készüléket (ami egyébként megszólalásig hasonlít a Room egységre) pedig az ablakba tettem ki. Az időjárásjelző nem csak a hőmérsékletet és a külső páratartalmat mutatja, hanem figyeli a légnyomásváltozást is, ami nagyon értékes információ lehet a fronthatásokra érzékenyeknek. Az ajtó/ablak szenzor előnyét pedig szerintem senkinek sem kell bemutatni, ha már járt úgy, hogy véletlenül nyitva felejtette az ablakot, és pont akkor zúdult le egy kiadós eső. Az applikáción keresztül ezt is könnyen ellenőrizhetjük.

elgato eve okos otthonAz alkalmazáson belül lehetőség van szemrevételezni az adatokat egy panelen, de ha részletesebb infókra van szükségünk, akkor az értékeket külön füleken találhatjuk meg, ahol a folyamatokat is tudjuk követni. Az Elgato Eve Room segítségével megfigyeltem, hogy nálam 60% páratartalom volt, (de például észrevettem, hogy teregetés után felment 73%-ra, ablakot is nyitottam), ami a normális értékhatáron van (40-60% között tökéletes). Az Eve Room egyébként a levegő CO2 tartalma mellett még az illékony szerves vegyületeket is méri, amelyek főként az emberek és a háziállatok mindennapi tevékenységei során szabadulnak fel. Könnyen megfájdulhat tőle a fejünk, kifáradunk és szédüléshetünk is tőle. Szóval jó tudni, hogy mikor érdemes egy szellőztetéssel frissíteni a levegőn. Ha elmerülök a munkában, és szinte az egész napomat a lakásban töltöm, bizony megesik, hogy eszembe se jut.
A rendszer Apple HomeKit kompatibilis, ami  a jövőben biztosan hoz majd még érdekes megoldásokat és egyre több lehetőséget ad arra, hogy otthonodat az okoseszközödről vezéreld. Ami a további érdekessége az Eve termékcsaládnak, de ezt tesztelni egyelőre nem tudtam, hogy harmadik generációs vagy újabb Apple TV-vel összekötve már nem csak otthon, hanem távolról is figyelheted a házadat, és vezérelheted az Eve eszközöket. Például megnézheted, hogy nyitva hagytad-e az ajtót/ablakot, vagy hogy alakul a hőmérséklet.


elgato eve okos otthon

Igaz, ami igaz, ha elsétáltam a lakás egyik végébe, már nem tudta frissíteni az adatokat a telefonom, ha olyan 15 m-en belül voltam, akkor érzékelte az egységet. Egy Apple TV-vel ez a távolsági határ is ki van küszöbölve.
Az Elgato Eve rendszernek van még egy negyedik tagja is, az Elgato Energy okoskonnektor.  Ezt most ugyan nem teszteltem, de rendkívül hasznos kis eszköznek találom. A lényege, hogy telefonodról vezérelve ki/be tudod kapcsolni a konnektort, ami például egy bedugva felejtett vasalónál igazán praktikus. Ezenkívül az applikációban látod azt is, mennyi energiát fogyasztottál. Azt hiszem, a környezettudatos otthon fontos kiegészítője lesz ez is.

elgato eve okos otthonÖrülök, hogy tesztelhettem ezt az okosotthon rendszert, hamarosan megmutatok még egy érdekes Elgato terméket, az Avea okosizzót is, amellyel akár már most karácsonyi hangulatot teremthettek otthonotokban. Ha több információt szeretnétek az Elgato termékekről, ide kattintsatok.
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig