#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

VELUX fénycsatorna | A természetes fényforrás

A családi fészek kialakításánál fontos szempont a természetes fény beengedése a lakótérbe, mégis sok otthonban találhatók olyan helyiségek, ahová csak a mennyezeti vagy fali lámpa képes fényt vinni. Ezen tud változtatni a VELUX újdonsága, a fénycsatorna.

VELUX fénycsatorna  | A természetes fényforrás


A fénycsatornával napfényt lehet varázsolni ezekbe a terekbe gyorsan és egyszerűen. Jobb közérzetre és a gazdaságosabb megvilágításra vágysz? Egy lámpa, amelyben a Nap a villanykörte, szerintem nagyon jól hangzik, de nézzük meg közelebbről, mit is takar ez pontosan.



A ház belsejében lévő, szükségleti funkciókat betöltő helyiségek (pl. gardrób) ideális megvilágítására sokszor kevesebb figyelmet fordítunk ( és van úgy, hogy a lehetőségeink is korlátozottabbak), holott ez is kihatással van a hangulatunkra és az állandó áramfogyasztás miatt a rezsiköltségünkre is. Ezekben a zárt és sötét helyiségekben magától értetődő a mesterséges fény használata, minden esetben, amikor használjuk, a nap bármely szakaszában. A fénycsatorna viszont természetes fénnyel tudja megtölteni meg ezeket a tereket, melyet a tetőn keresztül vezet be oda, ahol szükség van rá. Így egész nap biztosítja a természetes megvilágítást.



Milyen fantasztikus, hogy egy ingyen rendelkezésre álló fényforrást hasznosítunk, és a Nap éltető sugarait állítjuk a háztartás szolgálatába.

A fénycsatorna működése rendkívül egyszerű. A fény a tetőbe épített fix tetősíkablakon keresztül bejut a fénycsatornába, majd a fényvisszaverő bevonattal ellátott rugalmas vagy merev cső faláról visszaverődve a mennyezeten elhelyezett burán keresztül áramlik szét a helyiségbe. A fény így zavartalanul „utazik” oda, ahol igazán szükség van rá: a gardróbba, a fürdőszobába, a mellékhelyiségbe, az előszobába, a folyosóra, a háztartási helyiségbe vagy épp a lépcsőházba.



A fénycsatorna méterekre elvezeti a fényt, a külső üvegfelületet érő fényenergia szinte teljes egészében eljut a belső buráig. ami esztétikusan simul a mennyezetbe. A fénycsatorna fényátbocsátási kapacitása több tényezőtől függ: az időjárási körülményektől, a napfény beesési szögétől, a fénycsatorna tájolásától és hosszától. Egy 35 cm átmérőjű fénycsatornával egy kb. 6 m2-es helyiség ideális bevilágítása oldható meg.



A vásárlás előtt hasznos felmérni, milyen tetőfedő anyag van a tetőn, illetve néhány praktikumot (tető a mennyezet közötti távolság, mekkora helyiségbe szánjuk, milyen födém van a házban). Amennyiben lehetőség van rá, merev csöves fénycsatornát érdemes választani, mert ez a fény 98%-át továbbítja a lakás belső helyiségeibe.

További információt itt találtok a VELUX fénycsatornáról.


SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig