#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Peckes cickány-fickó picike kocka-vacka | Szünidei házi feladatom

A gyerekeim már lelkesen írják fel a suliban a táblára a VAKÁCIÓ! betűit, osztozom persze örömükben, ám az én életem/munkám nem sokban fog változni a nyáron, két dolgot kivéve:
Egyik, hogy többet lehetek velük és mászkálhatunk inspiráló helyekre, illetve, hogy nyáron nekem sem lesz beszédtechnika órám. Cserébe Annától -a beszédtechnika tanáromtól- kaptam jó kis házi feladatokat, nehogy ellustuljon a nyelvem a szünidő alatt.

Azt hiszem, még nem is beszéltem nektek arról, hogy másfél éve, mióta videózom beszédtechnika órára is járok. Tulajdonképpen be kell valljam, korábban fogalmam sem volt róla, hogy van ilyen. Annyit tudtam az első videóim után, hogy valami nem természetes a kamera előtti beszédemben, és az izgalom, a lámpaláz erősen befolyásolja beszédem érthetőségét is. Anna pedig ekkor írt nekem egy levelet facebookon (egyik legjobb barátnőm unokahúga, így közvetve ismertük egymást), hogy szívesen segítene korrigálni bizonyos dolgokat a beszédemben. Így tudtam meg, hogy nekem egy beszédtechnika tanárra, vagyis Voice Coachra van szükségem.

nyári szünet inspiraciok.hu

Az elmúlt, több mint egy évben rendszeresen jártam hozzá, megismerkedtem a hangokkal (újra), a saját hanglejtésemmel, légzéstechnikámmal, hangképzésemmel, artikulációmmal, beszédtempómmal, hangsúlyommal, és hangerőmmel: merthogy hihetetlen, de a beszédünknek ennyi összetevője van. Rendszeresen végeztünk (közösen a tükör előtt! - nagyon mókás) nyelvtorna gyakorlatokat, és ennek eredményeképpen fokozatosan meghallottam hibáimat, egyre szebb és természetesebb lett az élő beszédem.

Most ott tartok, hogy meghallom hibáimat, észreveszem, és korrigálom élőszóban, a felvételeken még nem tökéletes, de szerintem fényévekkel jobb, mint  másfél évvel ezelőtt. Élvezem ezt az utat, és az egyre szebb beszédtechnikát. Ma már fontosnak tartom azt is, hogy közszereplőként igényesen használjam a magyar nyelvet, hiszen ezzel példát mutathatok a fiataloknak, és felhívhatom a figyelmüket erre a nemzeti kincsünkre is.

Ha kíváncsiak vagytok erre a tudományra, és szeretnétek tesztelni magatokat, hogy milyen szinten áll beszédtechnikátok, akkor most felmérhetitek tudásotokat ide kattintva. Annának alapozó beszédtechnika workshopja is indul, ahol szembesülhettek a beszédtechnika sokszínűségével, és fejleszthetitek szép beszédeteket. A két nyári workshop időpontot, és részletesebb infót ezekről itt találsz.

Végezetül egy kis nyelvtörőt is hoztam Nektek, próbáljátok meg felolvasni, nem könnyű, de szórakoztató: 

Antione-Pierre-Augustin de Piis: A francia nyelv mímelő tökélye (fordította Lackfi János)

A bamba Bambino már B-t böngész büfögve,
Butus ajkán betű bukik, bucskáz zönge, 
Bebiflázza hamar: bácsi, bonbon, baba,
Búrkiflit és Brióst bekebelez biza, 
Labda kell meg bohóc, dadust hív a betyárja, 
Butykosba inni kér, bilit bömbölve várja;
Bolondoz vagy becéz: jó a Bé egyaránt,
Bokáját beüti: bibi lesz, mama, bánt!
Ám bajt hoz e beszéd, nyelve hebeg, bicsaklik,
Bogozza ez a B, botlad miatta váltig,
Bosszankodik, inog a kicsi, szívesen
Billentené e botor bitangot ülepen.
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig