Az 5 legnépszerűbb lakberendezési stílus Magyarországon

Kíváncsiak vagytok mi az 5 legnépszerűbb lakberendezési stílus 2016-ban Magyarországon? Utánajártam!

Az elmúlt 6 évben, amióta lelkesen írom blogomat, elmondhatom, hogy nagyon sok kérdést kaptam, rengeteg fotót láttam, és több száz családnak adtam lakberendezési tanácsot, ebből következően igen széles szeletét látom a mai magyar lakberendezésnek. A lakberendezési blogoknak és design facebook oldalaknak köszönhetően ma már sokkal kisebb a rés a lakberendezési divatban Magyarország és Európa között. Amerikát nem is említem, mert saját kis világa van, ugyanúgy Ausztráliának és a Távol-Keletnek, teljesen már kulturális örökséggel rendelkeznek, ezért nem is csoda. Ha az európai országokhoz nézzük ízlésvilágunkat, nem mondom, hogy az egyes stílusok alatt pont ugyanazt értjük, és azt sem, hogy annyira autentikusan képviseljük már a különböző irányokat, de jó úton haladunk, az biztos.

Viszont az öröm számomra, hogy míg 5 évvel ezelőtt 2 fő iránya volt itthon az lakberendezési trendeknek 1. Mozogjunk a barna-bézs vonalon 2. legyen mediterrán az otthonunk, addig ma már egyáltalán nem ezekben a lehetőségekben gondolkozik a legtöbb ember. Vagyis kinyílt egy színes világ.

A legmenőbb dolog, külföldön és itthon is ha keverünk saját ízlésünknek, egyéniségünknek, és családi hagyományainknak megfelelően több stílust. Nyilvánvalóan igyekszünk ebben a keverésben összhangot teremteni, de elsődleges cél, hogy otthonunkat teljesen személyre szabjuk, és magunkénak érezzük.

TOP 5 LAKBERENDEZÉSI TREND

A leggyakrabban használt 5 stílus, amiből jellemzően itthon kiindulunk, a következő:

Modern Lakberendezés

 A stílus fő védjegye, hogy letisztult és egyszerű vonalvezetést használ, igyekszik kiemelni a tér szépségeit. Színben egyértelműen a neutrális-szürke-fehér vonalon mozog, anyagokban is a természetesség jellemző: kedveli az olajozott fát, kezeletlen betont, és a szürke kőfelületeket. Kerüli az erős textúrákat és a harsány, vagy túlzott dekorációt. Szívesen operál asszimmetriával, a teret ellenpontozással egyensúlyozza ki. A stílus gyökerei a Bauhausig nyúlnak vissza. Mottó: visszafogottság és elegancia!

Klasszikus Lakberendezés

A klasszikus lakberendezésre egyfajta állandóság jellemző (Itt van egy kis eltérés, mert az angolszász országokban ezt inkább hívják Traditional Style-nak, a Classic Style a múzeum hatású szobákat jelenti). Szeret játszani a szimmetriával, vagy a bútorok páros elhelyezésével. A formavilágra a “klasszikus” vonalvezetés jellemző, és az absztrakt virágminták. Régi stílusok  stílusjegyeit, bútor reproducióit örömmel alkalmazza. Inkább kerekítő, és ívelt formákat használ, kerüli az éleket, sarkokat. Otthonos, de nem túlzsúfolt. Visszafogott színhasználat pasztell színek kiegészítve a meleg taupe árnyalatokkal. Mottó: Harmónia a részletekben is!

Kortárs (Modern 2.0) Lakberendezés

Sok stílusjegye hasonlít a Modern lakberendezésre. Letisztult, elegáns tervezés, és formavilág jellemző rá. Előszeretettel alkalmazza a geometrikus és íves formákat. Színhasználatban viszont jellemző az erős színek intenzív, foltszerű megjelenése.  A kiemelt bútorokat jellemzően formatervezett, vagy design kollekcióból válogatja. A tértervezés kiterjed a negatív terekre is, fontos, hogy ezek is harmóniában álljanak és a berendezett teret kiegészítsék. A stílusjegyek a nevéből adódóan folyamatosan változnak. Mottó: vagányság és egyediség!

Minimál Lakberendezés

 Más országban talán már ez a legkevésbé trendi stílus, az itt felsorolt 5-ből, de nálunk még sokan szeretik. A Modern stílusnál is letisztultabb, amikor a funkció és a berendezés teljesen eggyé válik. Nem szereti a fölösleges dolgokat, dekorációkat, mindent a funkció alá rendel. Hatalmas terek, letisztult, és áramvonalas bútorok, és abból is kevés. Színben a fehér, szürke minden árnyalata és egy kiegészítő szín ami a tökéletes minimál hatást biztosítja.

Városi Lakberendezés

 A loft, és az indusztriális stílus is ide tartozik. Ipari alapanyagok: kezeletlen fagerendák, rézcsövek, betonfelület, téglafelület. Minden, ami a gyárépületben is megtalálhat volt. Csarnokvilágítás jellegű lámpaburák, egyedi bútorok, lehetőleg design elemek és vintage darabok is megjelennek. Kézzel csomózott szőnyegek. Hatalmas multifunkcionális terek. Sok ablakfelület és fény. Szívesen keveri a használati tárgyakat, és használja dekorációnak, vagy bútornak, például ilyen kedvelt elem a létrapolc.

Ha érdekel, hogy melyik stílushoz milyen villanykapcsoló illik, látogasd meg a Schneider Electric blogját, írtam erről oda egy cikket.

Ezenkívül persze még rengeteg klassz lakberendezési stílus létezik, kezdve a Vintage-től, az Eklektikuson keresztül egészen a Skandináv stílusig bezárólag (ez a kedvencem!!!), ezeknek a jellemzőit is szívesen bemutatom, ha érdekel Titeket.

Ha tetszett a poszt, csatlakozzatok facebook közösségemhez és osszátok meg barátaitokkal!

Leave a Reply