#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Milyen erkélyajtót vegyek? | Kisokos a nyílászáró cseréhez


Ha nyílászáró cserét terveztek, olvasd el mai cikkemet!
Nagyszerű hírem van: hamarosan új stúdióban forgathatok, és ez rengeteg lehetőséget ad nekem a kibontakozásra. A stúdió egy lepukkant kis üzlethelyiség jelenleg, ebből nagy kihívás újat varázsolni! Éppen a nyílászárók cseréjénél tartunk, ami – ha felelősen és hosszútávon gondolkodunk – sokkal bonyolultabb, mint gondolnátok. Tudtátok, hogy mi az az U érték, vagy, hogy a méretválasztáson kívül mire kell még figyelni? Nem? Pedig érdemes figyelembe venni 4 szempontot, máris elmondom miket pontosan!

inoutic nyílászáró


1. Térformálás
Az első nagyon fontos szempont, hogy nyílászárónk méretével nem egyszerűen fényt engedtek be, hanem a belső teret is formáljátok. Személy szerint én az optimális fényt szeretem beengedni az enteriőrbe, ami azt jelenti, hogy viszonylag nagy ablakokat, erkélyajtókat nyitok, hogy összhangba kerüljön a külső és a belső tér. De itt nem ér véget a gondolkodás, és ezt sokan elrontják. Fontos arra is figyelni, hogy nem lehet mindenhol nyílászáró, ugyanis belül funkcionálisan bútorozni is kell a teret. Talán viccesnek hangzik, hogy ezt kiemelem, de nem tudjátok elképzelni, mennyi olyan esettel találkoztam lakberendezőként, ahol konkrétan nem volt helye semmilyen bútornak, mert a megrendelők csak arra koncentráltak, hogy minél több fényt engedjenek be. Építészként tudom, hogy nem az az elsődleges szempont egy új építés-tervezés során, hogy például hova tegyétek majd a kanapét, ezért fontos erről tudnotok, és már a tervezés első pillanatától fogva lebegjen a szemetek előtt, hogyan fogjátok berendezni a szobát.

2. A külső és  a belső tér harmóniája
Ha olyan szerencsések vagytok, hogy van egy kis kertetek, vagy erkélyetek, válasszatok méretes emelő-tolóajtókat, vagy duplaszárnyú erkélyajtót. Amikor összekötitek a külső és belső élettereteket, a legjobb, amit tehettek, hogy széles nyílásokat választotok, hiszen így a nyári hónapokban a teraszajtó kitárásával megnövelhetitek az élettereteket, a kertet bevihetitek a nappalitokba. Az első pontom intelmeit se feledjétek el, ne tervezzetek minden falra hatalmas nyílászárókat!
Ha lehetőségetek van rá, kerüljétek az ablak-ajtó egymás melletti ("egybenőtt") verzióját. Ez nemcsak esztétikailag csúnya, de egy csomó fényt kint is hagytok vele, ami be is jöhetne. Dupla erkélyajtót válasszatok helyette, ezeknek létezik hagyományos bukó/nyíló és az újabb emelő-toló verziója is. Ez utóbbi könnyen kezelhető fiatalok és idősek számára is, és a szerkezeti sajátosságoknak köszönhetően, megfelelő küszöbbel ellátva teljesen akadálymentes közlekedést biztosít. Nézzétek meg ennek a gyártónak az erkély- és teraszajtórendszereit, hogy lássátok, mennyi féléből válogathattok.
inoutic nyílászáró


3. Színek
Arról már írtam a múltkori cikkemben, hogy mikor melyik alapanyagú nyílászárót érdemes előnyben részesíteni: a műanyagot, vagy a fát. Ha ezen a döntésen túljutottatok, akkor felmerül a színkérdés. Létezik világ a fehér, szürke és a fahatású megjelenéseken túl is Az Inoutic oldalán  például érdemes szétnéznetek, ahol majdnem egy teljes színpaletta jelenik meg, legyen szó klasszikus, időtálló, hagyományos vagy trendi árnyalatokról. 

inoutic nyílászáró


4. Tulajdonságok, hőszigetelés
Azt nem kell hangsúlyoznom, mert mindenki tudja, hogy hosszú élettartamra tervezett termékek között válogassatok. A garancia hossza, illetve a gyártó cég kora erre jó iránymutatást ad.
Biztos vagyok benne, hogy találkoztatok már a K értékkel is. De mi a helyzet az U értékkel? Őt is ismeritek? Egyetemista koromban még K-val jelölték a hőátbocsátási tényező értékét, de mára lecserélték U-ra. Hogy egészen pontosan mi ez az érték, azt ide kattintva elolvashatjátok, de a lényeget én is elárulom: minél kisebbek ezek az értékek a választott ablakotoknál, annál jobban teljesít hőszigetelési szempontból. Kisebb fűtésszámla, jobb hőérzet, ennyire egyszerű. Érdemes úgy gondolni az ablakvásárlásra, mint egy befektetésre: ha egy kicsivel többet tudtok befektetni, és egy jobb hőszigetelésű ablakot venni, az hosszú távon megspórolhatja az árát.

SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig