A tetőtér-beépítés 5 alapszabálya

Nemrég, kaptam egy olvasói levelet, amiben arról kérdezett egy fiatal pár, hogy hogyan tudnák a legkisebb költséggel növelni életterüket. Családalapítás előtt álltak és tudatosan, előre szerették volna jól átgondolni, melyik lenne a legjobb döntés esetükben. Mi szól a költözés, és mi szól a hozzáépítés, vagy a tetőtér-beépítés mellett.

Végül elvetették a költözést, illetve a telekrajzi szabályozás miatt a hozzáépítést is, így maradt a tetőtér-beépítés. Ennek kapcsán viszont rengeteg kérdés felmerült bennük, hogy mire érdemes figyelni, aminek válaszait megosztom Veletek is, íme 5+1 fontos tanács, amit érdemes megfogadnotok tetőtér beépítés esetén.

tetőtér-beépítés tippek

1. A kivitelezés megkezdése előtt szakemberrel feltétlen vizsgáltassátok meg a tetőszerkezet, a födém állapotát és a ház alapjának teherbírását. A tetőszerkezet esetén a “bogaras ember” (faanyagvédelmi szakértő) azt nézi meg, hogy a cserépfedést tartó faváz milyen állapotú, az idők folyamán a kártevők milyen károkat végeztek benne, kell-e szarufákat cserélni vagy sem. A födémmel azért kell foglalkozni, mert a régi házakban ez nem öntött betonból van, hanem a leggyakrabban fából. Itt is a faanyag állapota és ami még fontosabb, további terhelésének korlátai fontosak. Előfordulhat, hogy plusz megerősítést igényel. A házalapok vizsgálatát (talajmechanikai vizsgálat) sokan elhanyagolják, de rengeteg olyan ház van sajnos Magyarországon, aminek nem megfelelő az alapja, és tetőtér-ráépítést már nem bír el. Azt gondolom, hogy nincs arányban a kockázat a beruházással, tehát a statikuson, a talajmechanikai szakemberen és faanyagvédelmi szakemberen ne spóroljunk. Ha ezt kihagyjuk és a tetőtér beépítését – egy akár több milliós beruházás után – nem bírja a ház szerkezete, akkor nagyon pórul járunk.

2. Jó ha azzal is tisztában vagyunk, hogy bizony lehetnek olyan napok, amikor nem tartózkodhatunk a házban az építkezés alatt, illetve azzal is érdemes számolni, hogy nem egy perc alatt készül el , vagyis a tetőtér beépítése időigényes, pár hónapot kell kalkulálnunk rá, függően attól, mennyire változtatunk a tetőszerkezeten.

 3. Amennyiben az épület statikai szerkezetét nem módosítjuk, illetve a tetőszerkezetét sem, akkor nincs szükség építési engedélyre. Ennek ellenére érdemes utánajárni, hogy az átépítés megkívánja-e a hatósági engedélyt, mert ez területenként változó, a helyi hatósági irodába érdemes bemennetek, az építésügyi osztályra.

tetőtér-beépítés tippek

4. Szakemberrel közösen készítsünk egy költségbecslést, így nem érhet bennünket meglepetés.
Sőt! És ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni: legalább 2 vállalkozótól kérjetek ajánlatot a beépítésre, amik tartalmazzák a műszaki paramétereket is, mert akkor nem csak megtakaríthattok ezzel a jobb ajánlatot választva, hanem utólag is számonkérhető, hogy mit milyen minőségben készítenek el.

5. A kivitelezés során érdemes minőségi építőanyagokat használni, mert a fő elemeket a későbbiekben nehéz és igen költséges cserélni. Gondolok itt az építési szerkezeti anyagokra, vezetékekre, ablakokra, burkolatokra. Legalább 20 évre tervezzétek, és olyan gyártót válasszatok, akit ismertek, és várhatóan nem tűnik el a piacról 1-2 év múlva. A piacon régóta jelen levő gyártók igyekeznek a minőségi termékeikkel folyamatosan elnyerni a vásárlók bizalmát, ezért sokkal kisebb a kockázata egy esetleges minőségi kifogásnak.

A komfortos lakótérhez nélkülözhetetlenek a kiváló minőségű ablakok is, amelyekkel megelőzhetjük a párásodást, a penész kialakulását, illetve a levegőtlenséget. Biztos vagyok benne, hogy ismertek olyan családot, aki folyamatosan küzd a penészedéssel, párásodással. A páraképződés két módon okozhat gondot. Az egyik sokáig nem látható, csak ha már nagy baj van. Ha a tetőben és a tetőtéri ablak körül nincs megfelelő párafékező fólia elhelyezve, a tetőszerkezetben lecsapódó nedvesség utat keres és talál magának és bejut a beltérbe. Csak azt veszitek észre, hogy egy idő után penészfoltokat láttok a falon. A másikat azonnal látjátok, hiszen a pára a leghidegebb felületen, az ablaküvegen kicsapódik.
A tetőtérben gyakori, hogy a háztartási pára beszorul, ezért érdemes minőségi nyílászárót vásárolni szerintem, mert annak többek között beépített szellőzőnyílása is van. Tudtátok? Ajánlom figyelmetekbe egyik régi partnerem a VELUX tetőtéri ablakait, mely számos előnnyel rendelkezik a szellőztetőn túl. A VELUX redőnyök télen akár 14%-kal javítják a tetőtéri ablak hőszigetelési képességét, nyáron pedig árnyékolójuk használatával akár 5 fokkal hűvösebb lehet a tetőtér.

Ha további részleteket szeretnétek termékeikről a témához kapcsolódóan látogassátok meg oldalukat: www.VELUX.hu Rengeteg hasznos cikket találtok náluk a témában!

Ha Nektek is van hasonló kérdésetek, írjatok nekem, ha tudok, segítek. 

Leave a Reply