#MERJALKOTNI #MERJFOZNI #INSPIBOX #INSPIRACIOK

Ezekre mindenképp gondolj lakásvásárlás előtt!
Pár hete indult el legújabb, Új lakás, Új élet című 10 részes lakberendezős videó sorozatom, melyben egy új építésű lakást fogok berendezni és különféle hasznos tippekkel szolgálok Nektek egészen a lakásvásárlástól kezdve a végső bebútorozásig.

Sorozatomból mindent megtudhattok, hogy mi történik akkor, amikor valakinek egy álma válik valóra és megvásárol egy új lakást. Bizony, az örömteli pillanatok után rögtön jönnek a kérdések: milyen burkolatot válasszak, hová tegyem a kanapét, vagy hogy hol legyenek a kapcsolók. Csak úgy záporoznak majd az eldöntendő kérdések, amikre mindenképp szeretnénk helyes választ adni. Ezért érdemes még a lakás megvásárlása előtt számos dolgot átgondolni.

Új sorozatomból kiderül, hogy mik azok a tipikus hibák, amiket ha elkerültök, örömmel költözhettek be új lakásotokba.

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy felkértek egy jelenleg épülő társasházban lévő lakás berendezésére, ami később valakinek az álomotthona lesz, így lépésről lépésre be tudom Nektek mutatni mire figyeljetek egy új építésű lakás vásárlásakor. Szakemberek is a segítségemre lesznek a folyamat során.

Új lakás, Új élet


A ház még építési területen található, de hamarosan elkezdhetem a belső kialakításokat. Addig is rengeteg tervezni való akad 😊

Jellemzően, amikor valaki megvásárol egy új építésű lakást, előfordulhat, hogy még csak a telket látja, ahová a ház fog épülni, mivel ezeket az ingatlanokat az esetek döntő többségében már az építkezés előtt / alatt értékesítik. Jó hír viszont, hogy ezeknek a lakásoknak az alaprajza gondosan tervezett, és általában lehetőség van egy csomó mindent kiválasztani, és a vevő saját ízlésére formálni. Ilyenkor még van lehetőség megtervezni az elektromos hálózatot, kiválasztani a burkolatokat, sőt még a konyhát is megtervezhetjük.

A lakásvásárlás szempontjai

Az általános szabályok itt is érvényesek, meg kell nézni a környéket, a közlekedést, és végig kell gondolni, hogy passzol e az elképzelésünkhöz.

Egy új építésű lakás esetében nehéz a műszaki állapotot ellenőrizni, illetve az is nehéz, hogy már elképzeljük benne magunkat. Vannak azért erre is jó fortélyok 😊

A lakás műszaki állapotáról sokat elmond az engedélyezett műszaki alaprajz. Hasonlóan egy kész lakás vásárlásához, ahol vinnénk magunkkal egy szakértőt, új lakás vásárlása esetében is érdemes műszaki kérdésekben jártas ismerős segítségét kérni, aki ki tudja olvasni az alaprajzból azokat a specifikációkat, amiket egy laikus nem biztos, hogy első ránézésre tud értelmezni, pedig érdekesek lehetnek a választásnál. Fontos például, hogy a szomszéddal határos falak hangszigeteltek e, milyen a fűtés, vagy éppen a nyílászárók milyen üvegezésűek.Ha az alapvető szempontoknak megfelelnek, érdemes megnézni az építtető egy már megvalósult projektjét, és akár beszélni is lehet már benne lakókkal. Sajnos Magyarországon a színvonal nem kiegyensúlyozott, referenciák megnézésére mindenképp érdemes időt szánni.

Ha sikerült kiválasztani a helyszínt, az épületet, akkor jöhet a konkrét lakás megtalálása. Érdemes figyelembe venni az alaprajzi kialakítást, és még vásárlás előtt javaslom, hogy készítsetek bútorozási tervet. Használhatjátok a jó öreg kockás papírt, de rengeteg ingyenes lakberendező program is rendelkezésre áll. Kiindulásnak mérjétek meg a jelenlegi bútoraitokat, amiket használnátok az új lakásban és rendezzétek el az alaprajzon. Ha minden stimmel az elképzeléseitekkel, és minden befért, amit igazán szerettetek volna, akkor lehet véglegesíteni a választást.

Műszaki specifikációk meghatározása

Ha sikerült kiválasztani a lakást, következhet a műszaki specifikáció. Általában a vásárlást követően az első kérdéssor amit megkaptok, az az elektromos hálózat kialakítására vonatkozik.

A kivitelező első körben átadja Nektek a tervdokumentációt, ami tartalmazza az építész-, elektromos-, víz-csatorna-, fűtés-szellőzés alaprajzait.Hogyan érdemes megtervezni az elektromos hálózatot, hogy az valóban praktikus legyen?

Az ügyfelek egy alap sémájú elektromos tervet kapnak az építtetőtől. Itt el lehet dönteni, hogy elfogadjátok e a tervet, vagy a megadottakon felül mit szeretnétek módosítani. Érdemes a tervezés előtt megfigyelni napi szokásaitokat, egy napotokat végig gondolni, és aszerint kérni még pluszban 1-2 extra kiállást. Sokszor hajlamosak vagyunk túltervezni az elektromos hálózatot, ezért érdemes inkább jól átgondolni mindent.


A következő részben a hidegburkolatok kiválasztásához nyújtok segítséget, ami szintén egy nagyon fontos és hangsúlyos elem a lakberendezés során.

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, ha nem szeretnél lemaradni az izgalmas új videókról és cikkekről :) IDE kattintva teheted meg. 
Youtube csatornáim: 
► Iratkozz fel kreatív Youtube csatornámra! http://bit.ly/1CSZVB3 
► Kreatív receptjeimért iratkozz fel gasztro csatornámra! http://bit.ly/2BgC4Tr 
► 1 PERCES INSPIRÁCIÓK! http://bit.ly/2EdYpiZ 

SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template by pipdig