Kezdődhet a lakberendezés? A burkolatok kiválasztása

Pár hete már írtam Nektek arról, hogy egy újépítésű házban felkértek egy mintalakás berendezésére és arra gondoltam, hogy megosztom veletek a tapasztalataimat egészen a lakásvásárlástól kezdve a végleges berendezésig.

Az előző bejegyzésemben hasznos tanácsokkal láttalak el Benneteket, hogy mire figyeljetek oda mielőtt lakást vásároltok, és ha már megvettétek, mi mindent gondoljatok át mielőtt belevágtok a burkolásba, majd a lakberendezésbe. Ezt a cikkemet mindenkinek ajánlom, aki lakásvásárlás előtt áll,  IDE kattintva olvashatjátok el.

A lakberendezést/tervezést a burkolatok kiválasztásával folytattam. Nem is gondolnátok, mennyire meghatározó esztétikailag és persze funkcionálisan is egy lakás burkolatának a jól kiválasztása! Ezt nap mint nap látni fogjátok, és nagyon macerás az utólagos cseréje.

A burkolatokat többféleképpen lehet kategorizálni, leginkább az alapján szoktunk választani, hogy hideg vagy meleg burkolatot tegyünk az adott helyiségbe. Szerencsére itt is már sokat változtak a régi, berögzött „szabályok”, miszerint vizes helyiségbe hideg burkolatot (csempe, márvány, gránit, stb.) kell tenni, nem vizes helyiségbe pedig meleg burkolatot (fa parketta, laminált padló, parafa).

Ma már léteznek olyan parketták, amik bírják a nedvességet, így azokat fürdőben, konyhában isegyaránt lehet használni. Illetve járólappal is szokták burkolni nappalik padlóját. Személyes kedvencem az elemes pvc, ami 100%-ig vizálló, és 100%-osan hasonlít egy fa burkolatra.

Mindegyik típusnak meg van az előnye, hátránya. Rengeteg információ segíti a döntésünket, csak időt kell szánni rá, hogy végül ne bánjuk meg a döntésünket.

Fontos tanács! A burkolatokat egy lakáson belül érdemes harmóniában tartani, törekedjetek az  egész lakás összhangjára! A világos burkolatok kevésbé kényesek, és növelik a térhatást, ezért szoktam én is gyakran ilyet választani.

A mintalakásban a szobákba én most egy világos, fehérített tölgy laminált parkettát választottam, a többi helyiségbe pedig egy ehhez színben harmonizáló bézs greslapot.

A lapokat egyharmados kötésben rakattam le (a hosszában futó szálak 1/3-ánál kezdődik a követező sor fugája) , ezzel szép, letisztult, modern hatást értünk el. Jó választás lehet ez a lerakási mód, ha nincs sok tapasztalatunk a burkolatkiosztást mérnöki pontossággal megtervezni, mert random is jól jönnek ki a találkozások.A különböző lerakási technikákkal, különböző hatást érünk el, hoztam erre pár inspirációt.

képek forrása

Ami még nagyon fontos, hogy ha nagy lapokban gondolkoztok, akkor maximum akkora lapokat válasszatok, amiből három egész lap elfér egymás mellett.

Ha kíváncsiak vagytok milyen lett a mintalakás burkolás után, ITT nézhetitek meg.

Sorozatom további részeit IDE kattintva nézhetitek meg.Ha kérdésed van, kommenteld bejegyzésem alá.

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, ha nem szeretnél lemaradni az izgalmas új videókról és cikkekről 🙂 IDE kattintva teheted meg.

Youtube csatornáim:
► Iratkozz fel kreatív Youtube csatornámra! http://bit.ly/1CSZVB3 
► Kreatív receptjeimért iratkozz fel gasztro csatornámra! http://bit.ly/2BgC4Tr 
► 1 PERCES INSPIRÁCIÓK! http://bit.ly/2EdYpiZ

Leave a Reply