A hónap alkotója: Jackson Pollock

Augusztusban indítottam útjára művészettörténeti érdekességekről szóló blogposzt sorozatomat, minden hónapban kiválasztok egy számomra kedves alkotót, bemutatom és vele kapcsolatos alkotós feladatot adok Nektek.

Előző hónapban Picassóról olvashattatok 10 érdekes tényt, ha esetleg még nem olvastad, akkor IDE kattintva pótolhatod 😊

Idén napra pontosan érkezett meg az ősz hozzánk. Kicsit lehűlt a levegő, nekem sajnos, de lehet Te épp örülsz neki 🙂 Reggel megfagyunk, délután megsülünk. A természet is elkezdte magára ölteni az őszi ruháját.

Mai blogposztomban egy számomra igazán inspiráló festőt és az ő speciális festési technikáját szeretném bemutatni nektek. Ő Jackson Pollock, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja.

„Jack, a csöpögtető” néven is ismert Pollock, arról volt híres, hogy csurgatásos-csöpögtető technikával festette képeit. Ezt a technikát ő honosította meg a festészetben. A képek elkészítéséhez folyadékot használt, melyet a vászonra csurgatta. Gyakran kevert más anyagokat is a festékhez: homokot, üvegtörmeléket.

Jackson Pollock: Composition in pouring 1 Forrás:Pinterest
Jackson Pollock:Male and female Forrás:Pinterest

Ez a technika eszembe juttatja slime art alkotásomat, ha nem hallottatok róla, akkor itt megnézhetitek:

Pollock teljesen szakított a hagyományos festészeti módszerekkel, az ecsettel és festővászonnal, sokszor a műterme padlójára terítette a vásznait. Így elérte a vásznat minden irányból. Kemény ecseteket, pálcákat, vakolókanalat, orvosi fecskendőt használt az alkotásai elkészítéséhez.

Forrás:Pinterest

Nem csak az eszközökben szakított a hagyományokkal, hanem a méretek tekintetében is. Általában óriási vásznakra alkotott.

Forrás:Pinterest

Az 50’-es évektől a színekről is lemondott, kizárólag fekete-fehérben alkotott. Már címet sem adott műveinek, csak számozta képeit.

Jackson Pollock: After painting No.22 Forrás:Pinterest

2000-ben filmet is készítettek az életéről, Ed Harris rendezésében és főszereplésével.

Kicsit visszakanyarodok a bevezetőhöz, hogy miért is Jackson Pollockot választottam a hónap alkotójának?

Azért, mert szeretném megmutatni nektek egy igazán különleges festményét, ami éppen az „Őszi ritmus” (Autumn Rhytm (Number 30))címet kapta.

Jackson Pollock: Autumn Rhythm (Number30) Forrás:Pinterest

Pollock ezt a festményt 1950-ben készítette, lakkfesték vászonra. Szokás szerint a földre helyezte a vásznat és saját technikáját alkalmazva, öntötte, csurgatta, csepegtette, fröcskölte a festéket. Csupa olyan dolgot csinált, ami eltért a megszokottól.

A festménynek nincs középpontja, minden pontja egyenlő jelentőséggel bír.

Érdekessége, hogy ha a képből kivágnánk egy kis részletet, az önmagában is kifejezné a teljességet.

Az Őszi ritmus a hatalmas mérete és színei miatt a nézőben teljesen képes őszi hangulatot előidézni.

Jackson Pollock művészete inspirálóan hatott rám is. Már említettem a slime art alkotásomat, amikor is slime-mal „festettem” és belekevertem mindenféle anyagot. Hát nem különleges a végeredmény?:

Slime art

Illetve a legutóbbi alkotóműhelyemen aki részt vett, kipróbálhatta velem a vizipisztollyal festést. Az ott készült videómat itt láthatjátok:

Mindenkit arra bíztatok, hogy alkossatok! Nincsenek szabályok! A fantáziátokra, képzelőerőtökre van bízva minden! Elrontani nem lehet! Biztassátok gyerkőcötöket is, és alkossatok együtt is!

A Pinteresten találtam pár technikát, amivel úgy alkothattok, mint Pollock. Próbáljátok ki, élvezni fogjátok!

Forrás:Pinterest
Forrás:Pinterest

E havi blogbejegyzésemhez is készítettem egy, a webshopomból ide kattintva INGYEN letölthető színezőt. Nem csak gyerekeknek!

Kíváncsi vagyok, ti hogyan színeznétek ki! Alkotásaitokat töltsétek fel #merjalkotni hashtaggel Instagram oldalamra.

Alkossatok bátran!

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, ha nem szeretnél lemaradni az izgalmas új videókról és cikkekről 🙂 IDE kattintva teheted meg.

Youtube csatornáim:

► Iratkozz fel kreatív Youtube csatornámra! http://bit.ly/1CSZVB3

► Kreatív receptjeimért iratkozz fel gasztro csatornámra! http://bit.ly/2BgC4Tr

► 1 PERCES INSPIRÁCIÓK! http://bit.ly/2EdYpiZ

Leave a Reply