Csorba Anita Ízemlékek könyve című különleges édességrecept-gyűjteményében így vezeti fel Anita a halacska receptjét:
A lakodalmak egyik fénypontja a süteményes asztal, ahol aztán tényleg ezernyi finomságot találni. Jellemzően kis falatkányi méretben tárul elénk a magyar gasztronómia széles palettája. Ebből küldött Virág nekünk egy klasszikus gyöngyszemet: a halacskát. Kísérleteztem többféle formával, végül ez lett a nyerő, de ez elég messze került a klasszikustól. Nem baj, pont az alkotófolyamatot szerettem ebben a receptben.
A kész süti (aminek mindjárt elolvashatod a receptjét) tényleg nem lett halacska – csak a név maradt meg, a külsőt Anita feltuningolta:
A halacska receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
És jöjjön a halacska receptje!
Figyelmeztetés: Készülj fel rá, hogy sosem tudsz belőle eleget csinálni!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 100 g liszt
- 100 g vaj
- 3 tojássárgája
- pici só
A töltelékhez:
- 100 g darált dió
- 2 tojásfehérje
- 100 g cukor
- durvára vágott dió a tetejére
Elkészítés:
- Gyúrd össze a tészta hozzávalóit, és készíts belőle dió nagyságú gombócokat.
- Tedd hűtőbe legalább 2 órára, de akár egész éjszakára is.
- A töltelékhez verd fel a tojásfehérjét a cukorral. Folytasd, amíg csúcsokat nem formáz a habverő.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsire nyújtsd ki a gombócokat fél centi vékonyra, és csorgass rá egy kiskanálnyi habot.
- Szórd meg a tetejét durvára vágott dióval, és csúsztasd előmelegített 180 fokos sütőbe 30 percre.
Tippek:
- A tésztából más formákat is készíthetsz, eredetileg bölcsőformája van ennek a sütinek.
- Próbáld ki durvára vágott mandulával is.
További hasonlóan szuper recepteket – na meg elképesztően vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – és persze ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: