Az utóbbi pár hónapban szerintem legalább 50x sütöttem meg ezt a kenyér receptet, egész egyszerűen azért, mert egyszerűbb, mint elmenni a közértbe. Hihetetlen, ugye? Nincs dagasztás, nincs 2-4-szori kelesztés, öregtésztakészítés jó pék módjára, egy evőkanál kell hozzá és egy mélyebb tál… Az eredmény mégis tényleg isteni. Próbáljátok ki, saját fejlesztésem!
Hozzávalók:
400-500 g liszt (nem kell mérni, kiszórod a zacskóból kb a felét) lehet simán sima liszt, vagy a reform konyha híveinek teljeskiőrlésűvel keverve, én néha teszek hozzá 1/4 rozslisztet, kis kukoricalisztet, ha kedvem van
2 púpos teáskanál tengeri só (asztaliból 2 csapott is elég)
1 evőkanál cukor
1/2 evőkanál szárított élesztő (a DM-esben nincs adalék, egy zacskó kb 10-15 kenyérhez elég)
3 evőkanál krumplipehely (vagy bioboltból, vagy, mint én egyszerűen az instant krumplipüré port használom erre a célra
opcionálisan tehetsz bele: tökmag, szotyi, köménymag, vagy bármilyen fűszert
—
ennyi! Az a jó, hogy semmi sem romlandó hozzávaló… Ezeket mind egy mélyebb tálban teszed, és egy evőkanállal összekevered (eddig 3 perc), majd kinyitot a melegvizet, és engedsz hozzá, először kb 2 dl-t, elkevered és addig adagolod hozzá a vizet és kevered a kanállal, míg pont felveszi a lisztkeverék, és egy minél sűrűbb nokedlitészta szerűséget nem kapsz. Minél sűrűbb, annál kevésbbé terül majd szét a tepsin.
Lefeded a tálat fóliával, és elteszed 8-12 órára, ahogy alakul. Én este lefekvés előtt szoktam elvégezni ezt az 5 perces műveletet.
Majd ha letelt mondjuk az este, reggel megkérem a férjem, ha megy dolgozni, keverje át egy kanállal egyszer (ez kb 10 másodperces művelet, szóval nyugodt szívvel kérem meg), majd 1 óra múlva, amikor mi kelünk a gyerekekkel, már csak bekapcsolom a sütőt, ráteszek egy sütőpapírt a tepsire, rákaparom a masszát, kicsit a kanállal hosszúkásabb téglatest formává igazítom, és bedugom a légkeveréses 200C-os sütőbe. Kb 45 percig sütöm, ha teljeskiőrlésű liszt van benne, mehet 50 percig nyugodtan. Akinek van otthon virágpermetezője, időnként spricceljen be a sütőbe vizet, hogy párában süljön a kenyér.
Mikor kiveszem, megspriccelem (megkenem vízzel) a tetejét, és ha már nem kézégetően forró, átteszem egy rácsra hülni, vagy a felét ráhúzom a tepsi szélére, hogy alul is levegőzzön.
Nagyon finom, rugalmasbelű kenyér, langyosan vasárnapi reggelihez tuti siker!!! É s tényleg 5 perc készítés!
Akik nem érdekel ilyen mélységben a konyhaművészet, azoknak is tartogattam egy vicces részt ebben a bejegyzésben, felfedeztem egy oldalt, ahol el lehet készíteni a személyre szabott pirítósodat, számítógépen 🙂
Az enyém ilyen lett… Az elkészült művet le lehet menteni, és akár kis konyhai dekorációnak kinyomtatni, egy képkeretben nagyon jól mutat.
http://www.breadartproject.com/
3 hozzászólás
Ez mind nagyon jól hangzik. Jövő vasárnapra kipróbálom!
Biztos nagyon finom :)A krumplipelyhet muszaj beletenni, vagy sikerul nelkule is?
A pirítósod igazán művészi darab lett. 🙂