Nagyon szuper recept jön most, el lehet felejteni a drága szuperpuha playdoh gyurmát! Könnyen elkészíthető házilag, és egy kis sárgadinnyényi adag kb 100.- ft-ba kerül. Úgyhogy még a sima gyurmát is messze lekörözi árban.
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre melegvíz
1/3 bögre só
1 zacsi sütőpor
1 ek olaj
1/3 tk borkősav (opcionális-szerintem működik enélkül is, következő alaklommal kipróbálom)
—
Kimértem az alapanyagokat, beleöntöttem egy lábosba, elkevertem, majd közepes hőfokon addig kevertem (kb 5 perc), míg összeállt ilyen szép kis gombóccá. Utána adagokra szedtem, és por ételszínezéket gyúrtunk hozzá. A natúr szín is nagyon szép. Nagyon élvezték a gyerekek a gyurmázást, pont olyan szuperpuha, mint a playdoh, és ráadásul ha “véletlen” megkóstolják, akkor sincs baj. Zacsiba zárva eláll 1-2 hétig.
29 hozzászólás
Szia Anita!Köszönöm,hogy jártál a topikunkon,hoztad az ötletet.Nagyon szupppi a blogod,tele jobbnál jobb ötletekkel.Gratula.A topikunkon szeretettel várlak.Üdv.Magdi67http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9190642&la=89682476
Örülök Magdi, hogy tetszik! Foglak látogatni Titeket!
Szia!Szuper a recept!Mi illatosítottuk/színeztük darált kávéval, őrölt fahéjjal.Hmmm! Nagyon jó lett!:)Köszi!Orsi
Szia!Köszönöm szépen a receptet!Tökéletes!Én még kevertem az egyik kis gombócba csillámport is:)Így is működik)))Szép napot: Móni
A szibériai szeptember, az eső a bezártság meghozta a gyurmáját :)és mi is kipróbáltuk. Remek állaga van, egyszerű összedobni, kóstolható. Livivel a főzése is élmény volt, hát még utána a gyurmázás. Pirospaprikával narancsszín lett , zöld ételfestékkel zöld, és maradt natúr is. Köszi Anita!
Nagyon szupi a recept, köszönöm szépen. A kisfiam imádja. Egy kérdésem lenne: ezt ki is lehet szárítani sütőben?
Magától nem szárad meg a levegőn, ebből gondolom, hogy nem lehet sütőben sem kiszárítani, de nem próbáltam…
Sziasztok!Én próbáltam "kisütni" mint a süthető gyurmát, de tönkrement, kiforrt a belseje :((igaz, abban a receptben nem szerepelt sütőpor, de nem hiszem, hogy azon múlt)Ha kb egy hét alatt kiszárad, akkor meg törékennyé válik, a pottyanást nem bírja ki. Legjobb frissen :)tippek még festésre természetesen: sárga: kurkuma, piros: tömény hibiszkuszteaZsófi
Sziasztok!Én a borkősav miatt kezdtem kutakodni, hogy most kell-e, vagy sem… Azt találtam, hogy egyrészt elhagyható, másrészt helyettesíthető citromlével vagy ecettel, lényeg, hogy sav legyen. (1 tk borkősav helyett 4 tk citromlevet írtak.)Livi
Szaiasztok! akkor, ha nem szárítható, süthető, két hetente ki kell dobni és újat főzni?Köszi a választ.Ilona
Nálam pár napig volt használható, de elég párás volt a lakásunk… sztem valószínű, hogy 2 hétnél tovább nem tartható.
Ez nagyon jó ötlet! Éppen jókor;) A kisebbik unokaöcsém imád gyurmázni. 1 hónapja volt a szülinapja és vettem neki gyurmát, de az illata miatt, szegénykém képtelen ellenállni neki. 🙁 Tényleg köszi!
Sziasztok!Ha szárítható gyurmát szeretnétek, akkor javaslom az 1 bögre sóból, 2 bögre lisztből és 1 bögre (ételszinezékkel megszínezett) vízből készített sógyurmát. Nagyon jó állaga van és száradás után is szép : ) Mi pl. ebből csináltunk tenyérlenyomatokat : )
Hello!Ezt is ki kell főzni?
Tökéletes!!!
Tökéletes!
Sziasztok! Ha kiszáradt egy kicsit, én egy kis vízzel szoktam átgyúrni így javítható az állaga.Bár igaz,hogy ez is csak egyszer kétszer működik. De a gyurma maga szupi.
hogyan lehet zöld gyurmát csinálni ( ételfesték nélkül) ?
szerintem spenóttal vagy sóskával
én szerintem cukorral is
én szerintem cukorral is jó
Tud nekem valaki segíteni abban, hogyan lehet Play Doh gyurmát újra használhatóvá tenni? Kiszáradt, porlik.
Nálunk, ha kezd kiszáradni/keményedni az eredeti gyurma, nyirkos kézzel átgyúrom, és újra a régi. Ha már tönkrement, szerintem egy kicsit több vízzel újra lazítható lesz…Egy próbát megérhet.A sóliszt gyurma recepttel szemben azért érzem jobbnak ezt a főzőset, mert nem szárítja a gyerek kezét. De az igaz, hogy minél egyszerűbb, annál jobb!
Én nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges e…:(
Az étolaj helyett vegyetek a patikában glicerint ,akkor száradás után nem lesz rossz illata.Én citromsavat használok ,kb 4 hetes a fóliába zárt gyurma és még mindig tökéletes.Temperával színezem ,semmi bajuk a gyerekeknek.Az akril nem jó színezni!
Én nem próbáltam ki , de tud valaki olyan recptet amit ki lehet sütni ?
Sziasztok! :)Nagyon szuperül sikerült a gyurma, 2 éves kislányom imádja. Főleg az illata miatt is; kókusz aromát is illetve fahéjat valamint kávét is használtunk. Utóbbiakat köszönjük Orsi kommenteklőnek! ;)) Zöldet vajon hogyan lehet kinyerni a sóskából!? Köszi a receptet fogjuk gyakran használni..És én egy kis almaecetet tettem bele, bár talán az állagának tesz jót?!
Sziasztok! Én temperával festettem meg és szuper-intenzív színe lett! Egyszerűen csodálatos! Én pingvint csináltam belőle ajándéknak,remélem kiszárad.Dísztárgyként szolgálna,ha megmarad 🙂 Köszönöm a receptet!
ha jól emlékszem tőbb mint 30-éve foglalkoztam só gyurmával 1kg-liszt 50dk só és viz,hogy jó formázható legyen nem főztem elkészitett formákat radiátoron szárogattuk,száradás után festettük,és ajándék lett belőle,meg fözöcskézésné pl sárgarépa,alma stb boltos játéknál is használtuk.