Szomszédasszonyom, Viki, Ukrajnából származik, és tanultam tőle egy-két tuti receptet. Ezt a zabpelyhes kekszet, először nála kóstoltam, majd elkértem a receptjét. Mondta, hogy egyszerű, na de ennyire…
Hozzávalók:
Zabpehely 1,5 bögre
Barnacukor 0,5 bögre
Kaukázusi kefir 5-6 ek, vagy amennyit felvesz
Na igen, csodálkozhattok, de csak ennyi kell az alaprecepthez. Összegyúrod kézzel, csinálsz keksznagyságú lapított golyókat sütőpapírra, és berakod a sütőbe 180fokon kb 25 perc, amikor már pirul a széle. A kekszet lehet ízesíteni is, mazsolával, aszalt gyümivel, fahéjjal, csokicsipsszel, stb. Ha csak annyi kefírt (lehet joghurttal is) teszel bele, amennyit épp felvesz, akkor ropogós lesz, ha többet teszel pele, akkor puha süteményesebb lesz. A tescoban van egy kékzacskós apró szemű zabpehely, én azt használtam hozzá. Sós változatban is kipróbáltam, szotyit és szezámmagot tettem bele, meg sót, és a tetejére sajtot… Másnapra ebből se maradt!
17 hozzászólás
kipróbáltam nagyon fincsi:-):-)
vasarnap/hetfon kiprobalom 🙂
Zöldpötty írd meg milyen lett!Névtelen, örülök!!!Ma én is megsütöttem megint, szuper ismét csak ennyit mondhatok!
Szia!Ez a zabpehely a természet csodálatos találmánya! Mivel a nagyfiú laktózérzékeny nálunk, és laktózmentes kaukázusi kefírt meg sem próbáltam keresni, ezért tejföl és tej felhasználásával sütöttem meg ezt a pofonegyszerű kekszet. Sajnos csak 1 gáztepsink van, ami pontosan 1 kétbögrés adag volt, és langyos álapottól 1 órán belül elfogyott. Megkockáztatom majd édesítős változatát is, mert nem cél a túlsúly, sőt!!!!Milyen jó, hogy az ember olvas lakberendezős blogot:)))Hálás köszönetem!Zsuzsi
Zsuzsi, én köszönöm, hogy beírtál, nagyon örülök! Nádcukorral sütöm, azzal működik, talán fele cukor fele édesítővel is jó lenne. Ha kipróbáltad írd meg! Köszi!
Ismét jelentkezem. Olcsó zabpelyhet kerestem, de csak 1.000,- Ft/kg feletti volt. Akkor inkább kész kekszet veszek, de a drága zabpehely mellett ott virított a 400,- forintos müzli. Olyanból nekem is volt itthon gyümölcsös. Aztán sikerült 300,- Ft/kg-s zabpelyhet venni, és fél bögre zabpehely, fél bögre darált zabpehely, fél bögre darált müzli, fél bögre cukorral kísérleteztem (a banánkarikák túl nagyok voltak).Nagyon fincsi lett.Glukononnal (süthető édesítőszer) semmi különlegeset nem éreztem, de macerásabb. Az aprított zabpehelyből több kerül a másfél bögrébe, így arányaiban kevesebb cukrot tartalmaz a kész keksz.Volt, hogy hígabbra kevertem a masszát, és két kanál segítségével formáztam.Bár a sütőpapír néha túlságosan ragaszkodó, ez a keksz elronthatatlan!!! Már vagy 6 adagot sütöttem 1 hónapon belül:) Vagy az nem sok?Üdv: Zsuzsi
ez zseniális!
2 hete fogyózom, és már majd megőrültem valami sós ropogtatni valóért. Örök hálám ezért a receptért. Én joghurttal csináltam, mert az volt otthon, tettem bele egy kevés reszelt sajtot és medvehagymát. Isteni lett!!! A barátomnak húskrémmel kettőt összetapasztva tettem ehetővé 🙂 Imádta!
Ha a sós változatot készíted el akkor cukor helyett raksz bele valamit vagy csak kefír zabpehyel és kis só? 🙂
A sós változatot juhtúróval készítem! És sajttal a tetején! 🙂
Köszi a választ:)Nagyon jól hangzik, feltétlenül kipróbálom.
Szia!:-) Influenzával ücsörgök itthon egyedül, szerettem volna valami gyors és finom sütit, amiért nem kell itthonról kimozdulni. Tejföllel, tojással és két reszelt almával variáltam a receptedet, valamint sok-sok fahéjjal. Jah, és cukor helyett mézet használtam. Nagyon finom lett, köszönöm!
A páromat várom haza egy nehéz nap után. Megpróbálok kedvére tenni, mert jónak ígérkezik! Remélem beválik!
EZ JÓ CSAK KICSIT PUHA
Szia!Pinnelném, mert zseniális, de nem működik az oldalam. Xilitet és eritritol szereztem be cukor helyett. Finom.Zsuzsi
Molnár Szilvitől átvettem, örülök, hogy mások is megtanulhatják ezt a nagyszerű receptet.Zsuzsi
Én tejföllel csináltam sósan de nagyon puha lett. Egyáltalán nem ropogós legközelebb csak nagyon picit teszek bele. 🙂