Két szuper, gyorsan és egyszerűen elkészíthető húsvéti ötlettel készültem nektek. A receptet nemcsak húsvétra ajánlom, bármikor elkészítheted – a természetes tojásfestést pedig érdemes elmenteni, mivel otthon is megtalálható eszközök segítségével csinálhatsz gyönyörű, természetes alapú tojásdekort.
1. Nyuszikalács egyszerűen
A húsvéti nyuszi sok alakban megjelenhet az ünnepek alatt (például szalvétaként is, ahogy egy előző blogposztban láthattad), most azonban egy nagyon finom és könnyen elkészíthető kalácsot mutatok nektek, ami sós és édes verzióban is mennyei 🙂
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 0,5 dl olaj
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 kis kanál só
- 1 tojás
- 2 evőkanál vaj
- 1 kis tengeri só a díszítéshez
Elkészítés:
- Tedd egy tálba a lisztet, majd add hozzá az élesztőt, a sót, a cukrot és a vajat. Készíts egy mélyedést a közepébe, és tedd bele a tojást. Egy kanállal keverd el, majd morzsold össze az ujjaiddal. Ezután add hozzá az olajat és annyi vizet, amitől ruganyos lesz a tészta. Gyúrd össze alaposan, majd letakarva pihentesd 1 órát.
- A tésztából tépj le kisebb darabokat. Készíts belőlük hosszú hurkákat a kezeddel, majd csavard össze úgy, hogy nyuszi formát kapj, a mélyedésbe tegyél egy tésztagolyót. Ez lesz a nyuszi farka.
- A nyuszikat kend le tojással, és a tésztagolyókra szórj durva szemű tengeri sót.
- Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, amíg aranybarna lesz. Tálalhatod reggeliként, magában vagy vendégváró finomságként is.
Nézd meg a videóban, milyen szuper kalácsokat készíthetsz 🙂
2. Tojásfestés természetesen
Az egyik kedvenc húsvéti hagyományom (természetes a kalácssütés mellett) a tojásfestés. Egy kis kreativitással igazi remekművek születhetnek. Hoztam nektek egy egyszerű és természetes tojásfestési receptet.
Hozzávalók:
- főtt vagy kifújt tojások
- ecet
- só
- lila káposzta
- cékla
- vöröshagyma héja
Elkészítés:
- Szeleteld fel a káposztát, majd tedd fel egy edénybe főni 2 evőkanál sóval és 2 evőkanál ecettel. Fél óra forrás után szűrd le és tedd bele a tojásokat néhány órára. Kékes-lila tojásokat festhetsz vele.
- A feldarabolt céklát 2 evőkanál ecettel és 2 evőkanál sóval tedd fel főni, fél óra elteltével szűrd át egy tálba. Helyezd bele a tojásokat néhány órára. Minél tovább hagyod benne, annál pirosabb lesz.
- Gyűjts sok vöröshagyma héjat, majd tedd forró vízbe és forrald, amíg karamellbarna színe lesz. Ezután szűrd le és tedd bele a tojásokat. Néhány óra elteltével gyönyörű barna tojások lesznek.
- Ha elérte a kívánt színt a tojás, óvatosan vedd ki a festőléből, és hagyd megszáradni egy tálon. Fényesítsd olívaolajjal.
Nézd meg a videóban, hogyan is néz ki ez a valóságban 🙂