Csorba Anita Ízemlékek könyve című különleges édességrecept-gyűjteményében így vezeti fel Anita az almás pite receptjét:
Amíg nagymamám eredeti almáspitéje várt minden évben a vidéki házuk kamrájának polcán szüretkor, egyszerűen csak örültem neki. Aztán sajnos sok-sok évig nem ettem, de az íze rengetegszer eszembe jutott. Most, hogy e szakácskönyv kedvéért újra megsütöttem, és beleszagoltam az illatozó, még meleg sütibe, olyan öröm járta át a szívemet, hogy nincsenek rá szavak. ”
Ez az almás pite az egyik legmélyebb ízemlékem – szerintem nincs ennél finomabb pite a világon.
Ráadásul ellenállhatatlan:
Az almás pite receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
És jöjjön az almás pite receptje!
Figyelmeztetés: ne hagyd kint – könnyen eltűnhet!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 2 tojás
- 80 g porcukor
- csipetnyi só
- 1⁄2 kocka élesztő és 1⁄2 dl tej
A töltelékhez:
- 1 kg reszelt alma, a sava-nyúbb nomabb
- 1 kávéskanál őrölt fahéj cukor, ízlés szerint, de el is hagyható
- 50 g darált dió 50 g mazsola
- 1 tojás a megkenéshez
Elkészítés:
- Futtasd fel az élesztőt langyos tejben, tegyél hozzá 1 teáskanál cukrot is.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a tészta hozzávalóit, és add hozzá az élesztőt. Gyúrd össze.
- Vedd ketté a tésztát, és nyújtsd ki egy sütőpapíron. Ehhez a mennyiséghez a legnagyobb tepsire lesz szükséged.
A tészta vékony lesz, az a jó, ha körülbelül fél centiméteres. - A tölteléket keverd össze (az almareszelésről nem írtam, de egyébként az a legnehezebb része a sütinek), és terítsd rá a tésztára.
- Nyújtsd ki a tészta másik felét is, és borítsd be vele a tölte- léket.
- Villával szurkáld meg, kend meg egy felvert tojással, és szórd meg durvára vágott dióval és nagyszemű cukorral.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben süsd 30 percig.
További hasonlóan szuper recepteket – na meg elképesztően vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – és persze ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: