Újévi fogadalmak és egészséges életmód – a legnépszerűbb párosítás. Talán még az ünnepi lakomák hatása alatt állunk, amikor a szilveszteri visszaszámláláskor megfogadjuk: jövőre minden más lesz, január elsejétől jó útra térünk.
Azonban egyik napról a másikra áttérni a töltött káposzta-zserbó étrendről egy fehérjegazdag, zöldségeket, rostokat, és olajos magvakat IGEN, alkoholt, koffeint és buborékos-cukros italokat pedig NEM tartalmazó diétára… stílusosan fogalmazva jó nagy falat!
Én azok táborát erősítem, akik azt mondják, ne fogyókúrázz, hanem élj egészségesen, gondokozz komplex életmódban. Egyél okosan, mozogj rendszeresen, és érezd jól magad – stresszelj minél kevesebbet, szeresd a körülötted élőket, és találd meg az örömet a munkádban.
Minden ember más és más, nincs olyan recept, amely mindenkinek működne, ezért saját magunknak kell kitapasztalnunk, mitől fogjuk egészségesnek érezni magunkat.
Ha úgy érzed, hogy komoly változásra van szükséged, mindenképpen kérd szakember tanácsát – dietetikus, személyi edző, sőt, pszichológus vagy coach támogatásával biztosabban, és főleg, biztonságosabban érheted el a céljaidat.
Ha csak picit alakítanál az étrendeden, vagy éppen a megszokott egészséges diétádat dobnád fel új elemekkel, akkor pedig érdemes Csorba Anita gasztrocsatornájára kattintanod a YouTube-on.
Egy egészséges reggeli rögtön a nap elején sikerélményt ad, hiszen máris tettél a fogadalmadért – és ez a lendület akár másnap reggelig is kitarthat…
Azért is jó ez a bögrés süti,
mert akár naponta más gyümölccsel készítheted el, így soha nem lesz unalmas. És persze, mert ezeken a hideg-borús reggeleken nagyon jó érzés illatozó, meleg reggelivel indítani a napot!
Könnyű ebéd vagy vacsora lehet ez a zöldséges kuszkusz,
amelyet egyszerű elkészíteni, szintén nagy teret enged a kreativitásodnak, és még látványos is!
Mostanában sokat hallani a meal-prep-ről, vagyis az ételek előkészítéséről.
Ennek több lépése van:
először is,
megtervezed a heti étrendedet, és ennek megfelelően vásárolsz. Így minimálisra csökkentheted a hűtődben/kamrádban felhasználatlanul megromló élelmiszer mennyiségét, és a tanácstalan ácsorgást a hűtő előtt, amikor próbálod kitalálni, hogy mi legyen a vacsora.
A második lépés
az egyes alapanyagok előkészítését jelenti, hogy este hazaérve gyorsan készen lehessen a vacsora. Például a hagymát szuperül lehet felkockázva tárolni a hűtőben. Vagy a sárgarépát hosszú csíkokra vágva, vízzel teli üvegben. Ezeket a részfeladatokat megcsinálhatod vasárnap délután, így a hétköznapi vacsorák főzésekor már ennyivel előrébb leszel.
Ebben a videóben egy glutén- és laktózmentes heti étrend hozzávalóinak előkészítését nézheted meg – ha ez éppen nem tetszik, érdemes rákeresned a YouTube-on, nagyon sokan feldolgozták a témát, mindenki a saját ízlésének megfelelő étrendből kiindulva.
A meal prep harmadik lépése
pedig azt jelenti, hogy otthonról viszed magaddal azt az ételt, amit napközben enni fogsz.
Ha szeretnél tudatosabban táplálkozni, ezzel a módszerrel mindig kéznél lesz valami egészséges ennivaló, így sokkal kisebb a valószínűsége, hogy akár a csábításnak engedve, akár a munkahelyi menza kínálatának szűkössége miatt, olyasmit egyél, ami miatt aztán lelkiismeret-furdalásod lesz.
És ez fontosabb, mint gondolnánk. Valójában nagy hatása van a mindennapjainkra, és így az életünk minőségére annak, hogy milyen érzéseink kapcsolódnak az evéshez – ha örömteliek az étkezéseink, ha élvezzük az ízeket, illatokat és a gusztusos látványt, az már felér egy “fél egészséggel”.
Illusztrációk: Kaboompics.com