Tavasszal a friss zöldségek és a zsenge csírák még abban is felébresztik a vágyat egy finom salátára, aki amúgy szereti nyúleledelnek bélyegezni az ilyen ételt.
Pedig a saláta jó megoldás, ha kifejezetten könnyű fogásra vágyunk délben vagy vacsoraidőben, s sokkal jobb alternatíva a délutáni nassoláskor is, mint egy péksütemény vagy egy csokiszelet.
A jó saláta titka a változatosságban rejlik,
a legfinomabb zöldségekre is ráununk, ha folyton ugyanazt esszük.
Érdemes kipróbálni, hogy a szokásos levélzöldség alapot megbolondítjuk néhány kocka feta sajttal vagy mozzarellával (jó-jó, esetleg egy kis baconnel) – és akkor is új gasztroélményben lehet részünk, ha a salátánkat serpenyőben megmelegítjük (szotírozzuk) egy kicsit. Ekkor a nedvesség egy része elpárolog, a levelek kissé összeesnek, de az ízek intenzívebbé válnak.
Végtelen variációs lehetőség rejlik a különböző öntetekben is – a legjobb, ha nem boltit vásárolunk, hanem mi magunk készítjük el.
Az alaprecept nagyon egyszerű, 1 rész savhoz adjunk 4 rész olajat. A sav nagyon gyakran ecet, de lehet akár frissen facsart narancslé is: ettől vidám, napsütéses íze lesz a leghétköznapibb salátának is.
Tegyünk bele még sót és borsot, aztán öntsük nyakon a zöldségeket, és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Ha ez letelt, keverjünk a salátánkon még egyet, és már fogyaszthatjuk is.
Illusztráció: Pinterest
Valami extrábbra vágysz? Mit szólnál egy kis mogyoróhagymás salátatöntethez?
Ennek a hozzávalói:
1 evőkanál finomra aprított mogyoróhagyma
1 evőkanál vörös- vagy fehérborecet
1 teáskanál dijoni mustár
4 evőkanál olívaolaj
egy csipet tengeri só
zöldfűszerek ízlés szerint
Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy tálban, forgassuk bele a felszeldelt leveleket, és szórjuk meg a zöldfűszerekkel. Pihentessük néhány percig, majd tálaláskor hintsük meg frissen őrölt borssal – és ehető virágokkal. (Mondtam, hogy extra lesz!)
Illusztráció, és öntet recept: Atelier Dore
Gondoltunk persze az édesszájúakra is, hiszen semmi akadálya annak, hogy a salátaöntetbe mézet keverjünk!
Ez a recept egy picit eltér a szokásos arányoktól, de ami azt illeti, a végeredmény sem hétköznapi!
6 evőkanál extraszűz olívaolajat keverjünk össze 3 evőkanál frissen facsart citromlével, 1 evőkanál aranyló mézzel, egy csipetnyi tengeri sóval és frissen őrölt borssal.
Az öntet lelke a citrom, úgyhogy a lehető legjobb minőséget használjuk – aztán pedig söpörjük be az elismeréseket!
Illusztráció: Downshiftology
Végül pedig következzen egy kakukktojás – Csorba Anita olaszos tésztasalátája.
Ebben is rengeteg a zöldség, a saját készítésű mandulás pesto öntettől pedig igazi gourmet-nak érezheted magad. Egy hűvösebb tavaszi estén különösen jóleshet egy ilyen vacsora – egy finom pohár borral kísérve. Mangia!