Milyen a tökéletes bejgli?
Finom; édes – de nem túlságosan. Omlós, de nem esik szét – a teteje pedig nem reped.
Aki már sütött bejglit, tudja, hogy nem egyszerű összehozni a dolgot. Lehet, hogy finom, édes és omlós lesz, de a repedéseket elég nehéz kiküszöbölni…
Illetve nem az: a csak tökéletes recept kell hozzá!
Csorba Anita már évekkel ezelőtt megtalálta a bejglireceptek Szent Grálját, és korábbi blogján meg is osztotta – és így a Karácsony közeledtével most mi is közöljük a repedésmentes bejgli verhetetlen receptjét.
De előtte itt egy kép a csodáról:
És íme a repedésmentes bejgli receptje Csorba Anitától!
Figyelmeztetés: Érdemes többet sütni, mert mind elfogy majd Karácsony előtt!
Hozzávalók a tésztához:
- 90 dkg liszt
- 37,5 dkg vaj (az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat)
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1/2 teáskanál só
- 1 dl hideg tejszín
- 2-2,5 dl hideg víz
- + 1 tojás a kenéshez
A fentiekből 6 rúd lesz, én 2 mákosat, 2 diósat, 2 gesztenyés-narancsosat készítettem.
Ha stílusos konyhában szeretnél sütni, nézz körül a Palatinus konyhabútorai közt!
A töltelék:
- Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
- Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
- Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, cukrozott narancshéj (az aldi-ban vettem, 1 dobozzal raktam bele, ami 50 g), kis víz, rum vagy rumaroma
Elkészítés:
- Az egész bejglikészítési műveletet a töltelék elkészítésével kezdtem. A diós és a mákos vizét és cukrát külön lábosban összeforraltam, és hozzáadtam a hozzávalókat.
- Félretettem. A gesztenyekockákat kiolvasztás után egy kis vízzel lazítottam, hozzáadtam a rumaromát és a narancshéjat.
- Kitettem őket a hidegre hűlni.
- A tészta készítését érdemes délután kezdeni, 4-7 között, mert éjszakára pihentetni kell; reggel kell kisütni. A tészta minden hozzávalóját bedobtam a talpas dagasztógépem táljába, és körülbelül 5 perc alatt ruganyos-zsíros tapintású, de nem ragadós tésztát dagasztott nekem a gép.
- 6 részre osztottam, egyenként a kis tésztagömbök 28 dkg-ot nyomtak.
- Nyújtódeszkán liszt nélkül kinyújtottam elég vékonyra, nekem körülbelül 22 centiméter magas, 30 centiméter széles téglalapok jöttek ki.
- Rátettem a tölteléket úgy, hogy 1-2 centimétert elhagytam a szélétől, az egyik rövid oldalánál, ahová megérkezek a feltekeréssel, ott 5 centimétert hagytam el, hogy tuti ne nyíljon szét.
- Szóval az elhagyott 1-2 centimétereses részeket ráhajtottam a töltelékre, és óvatosan elkezdtem feltekerni.
- Besorakoztattam őket 2 sütőtepsibe sütőpapírra. Legalább 5 centiméter hely kell legyen közöttük.
- Ekkor meg kell kenni tojássárgájával, és egy hűvös – de a hűtőnél melegebb – helyen pihentetni.
- Lefekvés előtt pedig még meg kell kenni a megmaradt tojásfehérjével.
- Reggel már látni fogjátok halványan a márványokat, és örülni fogtok neki! 🙂
- Hurkapálcával (ez nagyon fontos!) a gerince mentén 3-4 centiméterenként szurkáljátok meg, egészen az aljáig le kell szúrni, hogy kijöhessen a gőz sülés közben.
- Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 Celsius fokon, 25 percig sütöttem. Hagytam kihűlni, és vittem dicsekedni! 🙂
Kellemes karácsonyi sütést és sütievést kívánunk!
Ha a bejglisütés után karácsonyi fényekbe öltöztetnéd az otthonodat, az EGLO kínálatában megtalálod a legstílusosabb karácsonyi lámpákat, fényfüzéreket és világító díszeket. Most ráadásul nyerhetsz is egy lámpát! Tudj meg többet karácsonyi kollekciójukról IDE KATTINTVA.
További hasonló recepteket – és vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – ráadásul a különleges kiadvány karácsonyi ajándéknak is tökéletes!
Emellett az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: