Szinte mindenki imádja a zserbót. Igazi klasszikus sütemény, amely sokunk számára a gyerekkorunkat idézi fel – a vasárnapi cukrászdalátogatásokat, a frissen főzött sárgabaracklekvár dézsmálását, a diófáról lehullott dió gyűjtését (és megevését természetesen).
A zserbót sosem lehet megunni, és minden formában tökéletes. Golyóként, szeletként, tortaként – vagy épp palacsintatoronyként. Ez a nyalánkság nemcsak elképesztően finom, de gyönyörű is.
Nézd csak:
A zserbós palacsinta receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
Mutatjuk is a zserbós palacsinta receptjét!
Figyelmeztetés: Kalóriadús édesség – de megéri miatta félretenni a diétát egy napra!
Hozzávalók:
10-15 db palacsinta (mindenkinek van egy bevált receptje, de ha nincs, lejjebb megtalálod Anitáét!)
sárgabaracklekvár
darált dió
fél tábla étcsoki (jó, igazából rámehet az egész tábla is)
fél dl tej
A palacsintatészta hozzávalói:
100 g búzaliszt
100 g zabpehelyliszt (lehet klasszikus búzaliszt ez is, de nagyon finom így mixelve)
2 tojás
2 dl tej
15 g cukor (ezt akár el is hagyhatod (vagy épp megduplázhatod) ízlés szerint)
1 csipet só
(szükség esetén 1-2 dl szénsavas víz)
Elkészítés:
- Turmixold össze a hozzávalókat.
- Süsd ki a tésztát egy palacsintasütőben.
- Rétegezd egymásra, minden rétegre először kenj a sárgabaracklevárból jelentős mennyiséget, majd szórd meg darált dióval.
- Készítsd el a csokiszószt: öntsd egy kis lábasba a fél deciliter tejet, tedd hozzá a kockákra tört csokit, és lassan melegítsd össze.
- Csurgasd rá a palacsintatoronyra!
Tipp:
Amíg készül, ne adj a palacsintákból senkinek, különben nem lesz belőle torony!
További hasonló recepteket – és vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú süteményrajongó könyvespolcán – ráadásul a különleges kiadvány karácsonyi ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: