Csorba Anita Ízemlékek könyve című különleges édességrecept-gyűjteményében így vezeti fel Anita a puha puszedli receptjét:
Igazából csak karácsonykor szoktam megsütni ezt a barátnőmtől kapott receptet, de mindig csodálkozom, hogyan bírtam ki egy újabb évet enélkül az ízélmény nélkül. Higgyétek el nekem, ez a legfinomabb puha mézes puszedli a világon! Fűszeres és puha belső, ropogós cukormáz külső – mi kell még?
Ráadásul nemcsak ínycsiklandó, de gyönyörű is:
A puha puszedli receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
És jöjjön a puha puszedli receptje!
Figyelmeztetés: garantált cukormérgezés!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1000 g liszt
- 300 g méz
- 200 g cukor
- 1 csomag szalalkáli
- 1/2 csomag őrölt szegfűszeg
- 1 csomag őrölt fahéj
- 5 tojássárgája
- 250 g vaj
- 200 ml tej
- 2-3 evőkanál citromlé
A mázhoz:
- 500 g porcukor
- 4 tojásfehérje
- 2-3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- Mérj ki 800 g lisztet, és keverd össze a száraz hozzávalókkal.
- Langyosítsd meg a tejet – vigyázz, ne legyen forró –, add hozzá a vajat, a cukrot és a mézet is. Ha homogén az állaga, add hozzá a lisztes keverékhez.
- Ha elkeverted, add hozzá a tojássárgákat, a citromlevet – és gyúrd addig, míg már nem ragad a kezedhez. Ezt körülbelül 100 g liszt hozzáadásával éred el. A maradék 100 grammot tartsd meg a nyújtáshoz.
- Gyúródeszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és egy kör alakú szaggatóval vagy pohárral szaggasd ki, hogy 5-6 centiméteres átmérőjű köröket kapj.
- Tedd sütőpapíros tepsire, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 8-10 percig. Akkor van készen, ha a széle kicsit barna, de a közepe világos.
- A tojásfehérjéket verd fel, majd adagold hozzá a porcukrot és a citromlevet. A mázat csorgasd a kihűlt sütire.
Tippek:
- Légmentes dobozban tárolva eláll 2 hétig is – de valószínűleg úgysem tart ki addig.
- Celofánba csomagolva mindenki örül egy ilyen finom ajándéknak.
További hasonlóan szuper recepteket – na meg elképesztően vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – és persze ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: