Vannak klasszikus receptek, amelyekhez szinte szentségtörésnek számít hozzányúlni. Gondosan kiszámították a mennyiségeket, mindenből egészen pontosan annyit ajánl a recept, amennyit kell. Se többet, se kevesebbet.
Ha valamit nem tartunk be, lehet, hogy nem lesz rossz a végeredmény – de nem lesz olyan átütő sem, mintha lelkiismeretesen követtük volna az ajánlást.
Ezek a tökéletes receptek, amelyek nem tűrik a kísérletezést. Na ez most nem ilyen recept.
Hanem ellenkezőleg – ez a kreativitásról szól. Egy olyan receptet hoztunk neked, amelyet kedvedre alakíthatsz; a sütidet különféle ízesítésekkel és díszítésekkel teheted egyedivé. És persze ajándéknak is tökéletes – mivel gyorsan és egyszerűen megvan, akár most Karácsonykor is bevetheted.
Egy szuper kekszről van szó, amiből akár névre szóló ajándékot is készíthetsz:
A citromos keksz receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
És jöjjön a citromos keksz receptje!
Figyelmeztetés: Többet csinálj belőle, mint tervezed – baromi gyorsan fogy!
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy házi vaníliaaroma)
- fél citrom reszelt héja (vagy a saját szupertitkos fűszerkeveréked)
- 1 teáskanál sütőpor
A házi vaníliaaromához 2 dl vodkára és 1 hosszában elfelezett vaníliarúdra van szükséged.
Elkészítés:
- Gyúrj össze mindent hozzávalót.
- 1 órára tedd be a hűtőbe – de lehet hosszabb időre, akár egy napra is.
- Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd tetszőleges formákra.
- Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 30 percig.
A házi vaníliaaroma elkészítése:
- Szuper egyszerű. A vodkába tedd bele a félbevágott vaníliarudat, és tedd sötét helyre négy hétre. Amikor eszedbe jut, rázd fel.
Egy kedves olvasónk Detti is elkészítette a kekszet az Ízemlékek könyvéből, mutatjuk is az ő verzióját:
Tippek:
- Ha a kekszbe belenyomod a családtagjaid, szeretteid, barátaid nevét, el lesznek ájulva.
- Zabliszttel és zabpehellyel is elkészítheted, bár enyhén kesernyést ízt kap a zabliszt miatt, de ez is jól áll neki.
További hasonló recepteket – és vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – ráadásul a különleges kiadvány karácsonyi ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: