A spanyolok tudnak élni. Pálmafák, tengerpart, flamenco zene, délutáni szieszta, elképesztő vörösborok, csodás ételek – és még ínycsiklandó desszertek. Azok közül is kiemelkedik a churros névre keresztelt cukros tésztarudacska, amelyet minden nép máshogy készít el.
Argentínában karamellkrémmel, vaníliával vagy csokoládéval töltik meg; Madridban forró csokoládéba mártogatják, Mexikóban fahéjjal szórják be.
Csorba Anita pedig kicsit újradizájnolta – mutatjuk is, aztán jöhet a recept is:
A receptet és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
Íme a Zebra churros receptje!
Figyelmeztetés: Az igazi ízélményért mártogasd édes krémekbe, szószokba!
Hozzávalók:
130 g liszt
1 evőkanál cukor
4 evőkanál étolaj
250 ml víz
vaníliaaroma
1 nagyobb csipet só
olaj a sütéshez
A csokiszószhoz:
125 ml habtejszín
100 g étcsoki
Elkészítés:
- A vizet 4 evőkanál olajjal, a cukorral és a sóval forrald fel. Érdemes hozzáadni egy kis vaníliaaromát is – ha akad otthon, tegyél bele.
- Itt jöhet az ételszínezék. Éld ki magad, nyugodtan mehet több színben is.
- Add hozzá óvatosan a lisztet, és keverd addig, amíg össze nem áll a tészta.
- Tedd bele egy csillagfejű nyomózsákba, és adagold 10 centiméteres csíkokat a forró olajba.
- Süsd pár perc alatt aranybarnára.
- Melegítsd fel a csokit és a tejszínt, és kész is a mártogatósod.
Tippek:
- Vaníliasodóval és karamellszósszal is lehet tálalni.
- Spanyolországban két fő változata is van a churrosnak. A másikba olaj helyett vaj kerül, és 2 tojást is beletesznek a liszt után. Próbáld ki ezt a verziót is.
További hasonló recepteket – és vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – ráadásul a különleges kiadvány karácsonyi ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: