Az előző részeket IDE KATTINTVA találod!
Összeállítottunk nektek egy 20 napra szóló minimalista kihívást, ami igazából nem is kihívás, inkább apró trükkök gyűjteménye a mindennapokra, amelyek segítségével felismerhetitek, hogy néhány apró változtatás is mennyivel közelebb vihet egy fenntarthatóbb világ felé – arról nem is beszélve, hogy ti is elégedettebbek, magabiztosabbak lesztek a változtatásoktól.
A legfontosabb azonban az egészben, hogy mindez örömet adjon Nektek.
Ha úgy döntesz, belevágsz, de a feladatok valamelyikével nem tudsz, vagy esetleg nem szeretnél azonosulni, hagyd ki, és haladj tovább egy tetszőleges következővel.
Érdemes azonban belegondolni abba is, miért lehet számodra kellemetlen az adott nap feladata; mi az, ami miatt elutasítod? Sokszor az is közelebb juttat egy kérdés megoldásához, ha rájövünk, miért kellemetlen választ adnunk rá.
A mai feladat: Mi lenne, ha beiktatnál minden héten egy húsmentes napot?
Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, miért is lehet előnyös, ha az ember kicsit kimozdul a komfortzónájából az étkezés területén. A mai kihívás feladata ismét ehhez a témakörhöz kapcsolódik: ha nem vagy eleve vega/vegán, próbáld meg elhagyni a húst kicsit az életedből, (először) csak heti egy napra.
A túlzott húsfogyasztás nem feltétlenül kedvez az egészségnek, hiszen a vörös húsokat az emberi test eleve nehezebben emészti meg, mint a növényi táplálékot, illetve a magas zsírtartalmú húsfélék fogyasztása megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
Érdekes és megdöbbentő, hogy
egy kilogramm üzletben megvásárolható sertéshús előállításához körülbelül 6000 liter víz szükséges, és annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mintha 50 kilométert autóznánk. Kiegészítésképpen: egy átlagos, húsevő magyar felnőtt éves szinten körülbelül 60 kilogramm húst fogyaszt el.
Ezzel párhuzamba állítva, ugyanennyi zöldség megtermeléséhez 300 liter víz szükséges, és 4 kilométer autóút alatt előállítható mennyiségű széndioxid kibocsátással jár.
Sajnos legtöbb esetben a vágni szánt állatokat a nagyobb profit elérése érdekében borzalmas módon tartják, és növekedési hormonokkal érik el, hogy gyorsan nagyobbra nőjenek és mehessenek a vágóhídra. Ennek hatására hatalmas mennyiségű stresszhormon szabadul fel a szervezetükben, és ettől megváltozik a hús állaga is és minősége is a vágás után.
És persze azt nehéz kitalálni, hogy a hús elfogyasztásával ezek a stressz- és növekedési hormonok mind bekerülnek a mi szervezetünkbe is.
Ha a számokat nézzük, már az is nagyon sokat tudna segíteni az összképen, ha az emberek csökkenteni igyekeznének a húsfogyasztást, egészség- és környezetkímélőbb megoldásokat keresve – ezért lehet jó irány a heti egy húsmentes nap.
Miért lesz ez neked jó?
Ha alapvetés számodra csirkemell rizzsel, és a reggeli/tízórai egyenlő felvágottas szendviccsel, akkor biztosan nehéz elképzelni, milyen lehet az élet ezek nélkül. Heti egyszer azonban még a legnagyobb steakrajongók számára is megoldható “lemondás”. Minél többször vagy “rákényszerítve” arra, hogy a megszokott dolgokat mással helyettesítsd, annál kreatívabb leszel, és nagyon könnyen megtörténhet, hogy a heti egy napból szépen fokozatosan egyre több lesz.
Hogyan tovább?
Ha bejött a húsmentes nap, akár emelheted is a tétet, hetente több ilyen nap beiktatásával. Ha ragaszkodsz a húsfogyasztáshoz, azzal is sokat segítesz a fenntarthatóságban, ha odafigyelsz a megvásárolt húsokra és arra, milyen körülmények között tartották korábban az állatokat.
A képek forrása: Unsplash