Csorba Anita Ízemlékek könyve című különleges édességrecept-gyűjteményében így vezeti fel Anita a smarni klasszikus receptjét:
Egyik kedvenc ízemlékem ez a recept, amely drága nagymamám emlékét őrzi – imádtam, amikor ezt sütötte nekünk. Az egyik legolcsóbb édesség, amely laktató egytálétel is lehet (akár vacsorára is). Remélem, kipróbáljátok! Jobban szeretem a császármorzsának ezt az Erdélyben honos változatát, két okból kifolyólag: nincs benne zsiradék, és sütőben sül – tehát nem kell mellette álldogálni.
A kész süti igazi klasszikus – a smarni az idősebbeknek feleleveníti a gyermekkorukat, a fiatalok meg csak simán új kedvencet avathatnak.
Ami nem mellesleg ínycsiklandóan néz ki:
A smarni receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményéből vettük, amely nem csupán egy szimpla receptkönyv – erről itt olvashatsz bővebben:
És jöjjön a smarni receptje!
Figyelmeztetés: Nem tárolható hűtőben – mert tutira rögtön elfogy majd!
Hozzávalók:
- 2 bögre búzadara
- 2 bögre tej
- 3 tojás
- ízlés szerinti cukor, én 5-6 evőkanállal szoktam rászórni, mert lekvárral tálalom
- egy csipet só
Elkészítés:
- Keverd össze a tejet a búzadarával, a sóval, és hagyd 15-20 percet, amíg megszívta magát.
- A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját rögtön bele is keverheted a tejes masszába.
- A fehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele ezt is a keverékbe egy villa segítségével. Öntsd bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig süsd. Vedd ki a sütőből, és egy falapát segítségével törd kisebb-nagyobb darabokra; forgasd is meg a tömböket.
- Szórd meg cukorral, és tedd vissza a sütőbe 15 percre. Ha még nem aranybarna a rögök széle, akkor jöjjön még egy kis törögetés, keverés és még 10 perc sütés.
Tippek:
- Sárgabaracklekvárral lesz igazi az ízélmény!
További hasonlóan szuper recepteket – na meg elképesztően vicces macskákat meg gyönyörű képeket – találsz Csorba Anita múltidéző süteménygyűjteményében, az Ízemlékek könyvében! A könyvnek ott a helye minden édesszájú polcán – és persze ajándéknak is tökéletes!
És most már az Ízemlékek Inspibox is elérhető – nézd meg Csorba Anita unboxing videóját: